za 28 sep 2019, 20:30
STVV STVV 3 - 3 KRC Genk KRC Genk

“Iedereen weet dat dit een belangrijke wedstrijd is,” vertelde Felice Mazzu voor de wedstrijd. “En aan de nieuwkomers hebben we het duidelijk gemaakt. We gaan er alles aan doen om de drie punten te pakken want dan zullen we heel wat mensen gelukkig maken.”

“Het synthetische grasveld zal ongetwijfeld zijn invloed hebben. De bal gaat sneller, je glijdt gemakkelijk weg. Het zal er op aan komen goed om te gaan met het balbezit. Zonder het evenwicht in de ploeg op het spel te zetten moeten we krijgers hebben.”

Enkel Ndongala haakte vrijdag af. Voor het overige was de gehele wedstrijdkern ter beschikking. Felice Mazzu koos voor de terugkeer van kapitein Dewaest achterin en voor de snelle man Bongonda op links. Voorin stond Samatta eenzaam in de spits.

“De wil om een prestatie neer te zetten is groot,” aldus STVV coach Marc Brys. “We zouden zowaar over de landskampioen kunnen springen in de rangschikking. Wie zou daar niet door gemotiveerd zijn,” vroeg de Antwerpenaar zich af. Bij STVV waren Asamoah en Teixeira niet beschikbaar. Suzuki en De Bruyn waren er wel weer bij.

Bongonda scoort.

Tot net voor het kwartier gebeurde er niet veel op Stayen. Het bleef bij goede bedoelingen maar die leverden niets op. Hrošovský kwam nog het dichtst bij een kans maar hij kon zijn kopbal op voorzet van Ito niet kaderen. Maar dan sloegen de bezoekers toe. Hagi bracht een hoekschop gemeten voor doel en Bongonda bekroonde zijn eerste basisplaats in de Jupiler Pro League met het openingsdoelpunt.

STVV reageerde vrijwel meteen met een dot van een kans voor Boli. Op hoekschop kreeg die te veel ruimte maar hij kopte centraal voor doel nog over. Genk leunde even wat achterover en liet de bal aan de thuisploeg maar die deed daar niets mee. Integendeel, het was Genk dat er af en toe snel uitkwam. Doelman Schmidt en zijn verdediger De Bruyn begrepen elkaar niet toen Ito scherp voorzette en de bal ging in hoekschop. De zoveelste voor Genk maar hij leverde niets op. Vier minuten voor rust had Lucumí geluk toen hij de bal verkeerd raakte. Het leer kaprioleerde gevaarlijk richting doel maar ging er, gelukkig voor de Colombiaan, overheen. We gingen rusten met een doelpunt voorsprong.

Van 0 – 3 naar 3 – 3 en wedstrijd stopgezet.

De tweede helft begon met dom balverlies van De Bruyn waardoor Samatta alleen op doelman Schmidt kon afstormen. Het Truiense sluitstuk kon nog in hoekschop afweren maar die leidde het tweede Genkse doelpunt in. Botaka kreeg de bal op de arm en Visser wees naar de stip. Hagi zette zich achter de bal en trapte koelbloedig binnen.

Ito wurmde zich nog eens de Truiense zestien binnen maar zag zijn poging afgeblokt. Op het uur ging de bal opnieuw op de stip voor Genk. Bongonda brak door de thuisverdediging maar werd door De Smet vakkundig tegen de zoden getrapt. Opnieuw zette Hagi zich achter de bal en waar hij de eerste penalty met rechts nam deed hij het nu met links. Ook dit keer had Schmidt geen kans.

De Truiense spionkop kon het allemaal niet meer verkroppen en bleef doelman Coucke met vanalles en nog wat bestoken. Tot scheidsrechter Visser er genoeg van kreeg en iedereen naar binnen stuurde voor een afkoelingsperiode. Na een kwartier herbegon de wedstrijd waar ze gestopt was, met een hoekschop voor de thuisploeg. Die werd scherp voor doel gebracht, Hagi wilde wegwerken maar raakte de bal verkeerd. Die kaatste via de deklat op het hoofd van Boli en die scoorde de 1 – 3.

Waarschijnlijk met de Champions League wedstrijd tegen Napoli in het achterhoofd wisselde coach Mazzu dan Bongonda en Hagi voor Paintsil en Heynen. Hrošovský trapte even later nipt naast en aan de overkant mikte Botaka, plots moederziel alleen op rechts, op de teruggekomen Uronen. Met nog tien minuten te gaan viel plots de aansluitingstreffer voor de thuisploeg. Pol Garcia kon van dichtbij met een volley de 2 – 3 scoren. Toen in minuut 87 Boli de gelijkmaker kon scoren leek de wedstrijd of een gelijkspel te eindigen. Maar kort daarna besloot scheidsrechter Visser de match vroegtijdig te beëindigen. Afwachten wat de afloop hiervan wordt.

Opstelling STVV: Schmidt, Garcia, Botaka, Sankhon, Boli, De Bruyn (62’ Ito), De Ridder, Mmaee, Janssens (43’ Suzuki), De Smet en Acolatse (71’ Sousa).

Opstelling KRC Genk: Coucke, Mæhle, Dewaest, Lucumí, Uronen, Berge, Hrošovský, Hagi (68’ Heynen), Ito, Bongonda (67’ Paintsil) en Samatta.

Doelpunten:

14’ : 0 – 1 : Bongonda
48’ : 0 – 2 : Hagi (strafschop)
61’ : 0 – 3 : Hagi (strafschop)
62’ : 1 – 3 : Boli
80’ : 2 – 3 : Garcia
87’ : 3 – 3 : Boli

Gele kaarten: 26’ Janssens, 35’ Garcia, 48’ Botaka, 59’ Mmaee, 61’ De Smet, 79’ Mæhle, 82’ Sousa