za 26 okt 2019, 20:30
KRC Genk KRC Genk 1 - 0 Cercle Brugge Cercle Brugge

 “Coach Storck wil met zijn ploeg zo snel mogelijk van die laatste plaats weg,” vertelde Felice Mazzu. “Daarom denk ik ook dat Cercle zich niet zal komen ingraven. We zullen scherp moeten zijn om deze wedstrijd tot een goed einde te brengen.”

“De wedstrijd tegen Liverpool heeft energie gekost,” aldus nog onze coach. Hij wijzigde dan ook zijn elftal op liefst vijf plaatsen. De Norre, Wouters, Dewaest, Hrosovsky en Ndongala startten. Heynen, Odey, Uronen, Berge, Bongonda en Lucumí begonnen op de bank.

 Bernd Storck streek pas twee weken geleden neer bij Cercle Brugge. Zijn eerste wedstrijd eindigde met 0 - 3 verlies tegen Charleroi. “Ik wil zien hoeveel vooruitgang we sindsdien gemaakt hebben,” zegt de Duitser. “Tegen Genk hebben we niets te verliezen. Misschien denken de Limburgers wel dat ze zich tegen ons gemakkelijk kunnen herpakken na hun twee opeenvolgende verlieswedstrijden. We zullen wel zien.”

Heel wat afwezigen bij Cercle. Kouamé was geschorst en Taravel werd nog gespaard. Foster, Saadi, Bongiovanni, Balikwisha, Deuro, Coulibaly, De Belder en Mboula ontbraken. Storck recupereerde wel Badiashile en Serrano. Serrano, Dabila, Gory, Donsah, Biancone en debutant Dekuyper kwamen aan de aftrap.

Dewaest scoort

De wedstrijd begon met eenrichtingsvoetbal. Genk kampeerde zowat op de helft van de Bruggelingen. Dat leverde al snel een voorzet van Ito op maar Ndongala verslikte zich in de bal en de kans was weg. Met Onuachu in de spits moet je voorzetten voor het doel pompen dacht Ndongala even later. Hij wachtte goed tot Paul in stelling was aan de tweede paal maar die kopte in de handen van Hubert.

Na acht minuten viel het openingsdoelpunt. Dewaest pikte een verloren gewaande bal nog goed op, wurmde zich voorbij twee verdedigers en knalde dan hard aan de verste paal binnen. Minuten later bewees onze skipper dat hij het verdedigen ook nog niet verleerd is. Eerst gooide hij zich goed in de baan van een schot van Serrano, kort daarna deed hij hetzelfde op een poging van Donsah. Gory zette ook Coucke nog aan het werk. Hij trapte vanop de rand van de zestien maar het Genkse sluitstuk redde met een karpersprong.

Stef Peeters kon kort daarna niet profiteren van Genks balverlies. Hij trapte zwak in de handen van Coucke. Onze doelman had al evenmin moeite met een ver schot van Donsah. Dan was het de beurt aan doelman Hubert om zich twee keer kort na elkaar te onderscheiden. Eerst hield hij met een beenveeg Samatta van een doelpunt toen die alleen op doel mocht afgaan en even later had hij een mirakelsave nodig om een kopbal van Onuachu van de lijn te keren.

Op slag van rust moest Hubert opnieuw vol aan de bak. Eerst haalde hij de angel uit een scherpe voorzet van Mæhle (in de rebound kon Samatta niet afwerken), dan haalde hij een schot van Hrošovský uit de kruising om dan ook nog een poging van Ndongala onschadelijk te maken. Mede dankzij het puike werk van de Brugse doelman bleef het bij 1 – 0 aan de rust.

Geen doelpunten na de rust

De tweede helft begon met een poging van de bedrijvige Gory maar die belandde in het zijnet. Dan moest Mæhle noodgewongen naar de kant. De Deen kwam verkeerd neer en kon niet verder. Berge kwam hem vervangen. De tot dan toe beste kans van de tweede helft kwam er net voor het uur. Gory rukte op over links en vond Hazard voor doel. Die kapte zich goed vrij maar trapte dan onbesuisd en van dichtbij over.

Dan werd het windstil al probeerden de bezoekers wel terug in de wedstrijd te komen. Maar het bleef bij goede bedoelingen. De ingekomen Hagi lanceerde vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd nog Ito maar die duwde de bal te ver voor zich uit en Hubert was er als de kippen bij om te onzetten. Vlak voor affluiten controleerde Onuachu goed ter hoogte van de stip, hij wachtte zijn kans af en schoot dan vanuit de draai nipt naast. In de slotseconden moest doelman Coucke nog de meubelen redden. Somers legde breed tot bij Gory maar Gaëtan gooide zich resoluut in de baan van het schot en hield zijn netten schoon. Zo eindigde de wedstrijd op een krappe 1 – 0 overwinning. Eerder moeizaam, maar wel belangrijk. 

Opstelling KRC Genk: Coucke, Mæhle (54’ Berge), Dewaest, Cuesta, De Norre, Wouters, Hrošovský, Ito, Ndongala (72’ Bongonda), Samatta (80’ Hagi) en Onuachu

Opstelling Cercle Brugge: Hubert, Serrano (64’ Deman), Ueda, Hazard, Peeters, Panzo, Dabila, Dekuyper (79’ Somers), Gory, Donsah en Biancone (92’ Hoggas).

Doelpunten:

08’ : 1 – 0 : Dewaest

Gele kaarten: 76’ Dekuyper, 82’ Donsah

Rode kaarten:

Scheidsrechter: Bert Put

Toeschouwers: 16.745