Opdracht volbracht en 'finale' op slotdag veilig gesteld

07-03-2020

KRC Genk heeft gedaan wat het absoluut moest: gewonnen in Oostende en alle kansen in eigen handen gehouden. En dus wordt de slotwedstrijd in de Luminus Arena tegen KV Mechelen een zinderende finale om het laatste ticket voor play-off 1. Negatief, de mogelijk zware blessure van aanvoerder Seba Dewaest. 

Was het de stress van het moment die de benen afsneedt? Was het het moeilijk bespeelbare veld – glad, vettig, want de ene na de andere Genkie gleed onderuit? Of toch ook het enthousiasme van de thuisploeg, mathematisch nog niet zeker van een verleng verblijf in 1A? Feit was: terwijl Racing vergeefs zocht naar z’n combinatievoetbal, groeide Oostende langzaam maar zeker in de wedstrijd. Behalve een bal binnendoor gevolgd door een goeie voorzet van Bongonda, was er van Genkse zijde voor rust weinig sprake van aanvalspatronen. Rond het halfuur viel dan ook nog Sébastien Dewaest uit, na een ongelukkig duel. De Genkse kapitein werd op een draagberrie van het veld geholpen, en de vrees is dat zijn seizoen erop zit. Tot overmaat van ramp haalde Sakala kort voor rust snoeihard uit: 1-0. Kort daarop pakte Verstraete zijn tweede gele kaart en dus moest KVO nog een volledige helft met 10 overeind zien te blijven. 

Maar dat was buiten een donderspeech van Hannes Wolf gerekend. Het gevolg was dat KRC furieus uit de kleedkamer kwam en als een pletwals over KVO heen denderde. Met een snelle gelijkmaker op penalty van Paul Onuachu, na overtreding op Mæhle, gevolgd door een rake kopbal van Theo Bongonda op voorzet van de ingevallen Neto Borges, was de scheve situatie binnen het kwartier rechtgezet. En het ging daarna ook snel naar 1-3 (solo Junya Ito) en 1-4 (intikker Møller Dæhli, zijn eerste doelpunt voor onze club, na een door Dutoit geloste pegel van Borges). Tussendoor moest ook Kristian Thorstvedt geblesseerd naar de kant. Een slipper van Joakim Mæhle zorgde nog voor 2-4, waardoor Genk als zevende de slotspeeldag ingaat, weliswaar met evenveel punten als KV Mechelen. 

Het belooft een razendspannende zondag te worden in de Luminus Arena. Het laatste startbewijs voor play-off 1 staat op het spel, in een rechtstreeks duel met KV Mechelen. Het is niet de bedoeling dat Anderlecht nog de lachende derde wordt. Winnen, en het is binnen! Aftellen naar zondag 18u!

Opstelling: Didillon, Mæhle, Dewaest (32’ Neto), Lucumí, Cuesta, Kouassi, Thorstvedt (64' Hrošovský), Møller Dæhli (73' Limbombe), Ito, Onuachu, Bongonda.

Doelpunten
43’  1-0  Sakala
48'  1-1  Onuachu (pen)
59'  1-2  Bongonda
66’  1-3  Ito
70’  1-4  Møller Dæhli
76’  2-4  Marquet

Gele kaarten:  Bongonda

Rode kaarten:  45’ Verstraete (KVO - 2x geel)

Scheidsrechter:  Jonathan Lardot

Ouder Recenter