Net als vorig seizoen, en voor de derde keer in vier jaar, is KRC Genk (veruit) de fairste ploeg van de Jupiler Pro League. Met amper 37 gele kaarten en geen enkele rode, laat Genk de andere ploegen een eind achter zich. Ook wat het gemiddeld aantal overtredingen betreft komt er geen enkele ploeg in onze buurt. 

Dat er geen oorzakelijk verband is tussen fair play en minder goed presteren, bleek vorig seizoen, toen Genk niet alleen de beste ploeg was, maar ook de fairste, met grote voorsprong zelfs. Ook in het seizoen 2016-2017 was KRC Genk al de sportiefste van de klas. 

Toeval dat onze club uitstekend scoort inzake fair play is het al lang niet meer.

Technisch directeur Dimitri de Condé: 
“Dat wij opnieuw de fairste ploeg zijn van de Jupiler Pro League is iets om trots op te zijn.
Dit bewijst nog maar eens dat in onze club normen en waarden echt van belang zijn.
Respect voor medespelers, tegenstanders en spelleiding is iets wat wij als fundamenteel zien, van bij onze jongste spelers in de jeugdacademie tot in het eerste elftal.
Bij KRC Genk vinden we dat we de bal het werk moeten laten doen. Spreken doen we met onze voeten, en strijden doen we met ons hart.”

In de korte periode dat er vanuit de Jupiler Pro League een kans bestond om met fair play een Europees ticket te verdienen, was KRC Genk ook twee seizoenen op rij de sportiefste, in 2012 en in 2013. Destijds gaf de scheidsrechter na elke wedstrijd van de reguliere competitie aan elke ploeg punten op meerdere vlakken van sportiviteit: gele en rode kaarten, positief spel, respect, houding van officials en houding van supporters. Dat systeem werd snel weer afgevoerd, maar ook toen bleek al hoe sportief en respectvol KRC Genk is.