Paul Onuachu, JPL-speler van de maand: 'Een fenomeen'

02-10-2020

Paul Onuachu was in de maand september de beste speler in de Jupiler Pro League. Dat berekende het gespecialiseerde databureau OPTA. Onuachu kreeg voor zijn prestaties een erg hoge score (87.25) en laat daarbij Hans Vanaken (82.79) ver achter zich. 

Paul Onuachu is in bloedvorm. Onze Nigeriaanse centrumspits heeft in dit nog jonge seizoen al elke tegenstander kopbrekens bezorgd. Zes doelpunten in zes wedstrijden, een doelpunt om de 69 minuten: niemand doet beter. En dat ondanks een vertroebelde voorbereiding. Eerst was er een coronabesmetting, daarna ook fysieke ongemakken. Onuachu was geen titularis in de eerste twee wedstrijden van het seizoen en miste het duel met Club Brugge door rugproblemen. Sindsdien is hij on fire, met vijf goals in zijn laatste drie wedstrijden. En dan werd er eentje op Beerschot nog afgekeurd.  

Maar Onuachu doet veel meer dan enkel voorzetten in doel koppen of strafschoppen feilloos omzetten. 
Los van zijn efficiëntie is Onuachu ook voortdurend in beweging, vaak aanspeelbaar, tegelijk rustpunt én speerpunt. Een meester in borstcontroles op een lange bal, een meester ook in het afschermen van de bal. Een no-look-pass, een opening buitenkant voet, of een stijlvol poortje: we hebben ook al fraaie staaltjes gekregen van zijn spelvisie en technische vaardigheid. De sceptici hebben intussen moeten vaststellen dat Onuachu ondanks zijn dubbele meter ook nog 'ns uitstekende voeten heeft. Noem Onuachu gerust een fenomeen.


Wesley Sonck: "Beste spits in België"

"Als je de totaliteit in rekening brengt, kan ik momenteel ook geen betere spits in België bedenken", zegt Wesley Sonck, zelf gewezen topspits bij KRC Genk. "Je kan hem in de voet aanspelen, in de lucht, hij kan verlengen en is enorm gevaarlijk in het strafschopgebied. Of de bal nu laag komt of hoog, in de zestienmeter is hij altijd in de buurt." (bron: Sporza)

Sinds zijn debuut in België, precies dertien maanden geleden, heeft Onuachu 15 competitiegoals gemaakt in 28 wedstrijden. Alleen Kaveh Rezaei (17) en Jonathan David (16) deden beter. 

Al straffe cijfers in Denemarken

Paul is nu ook herenigd met Jess Thorup, de coach die hem bij Midtjylland al ontwikkelde van een ruwe diamant tot een allround aanvaller/afwerker. In Denemarken kon Onuachu trouwens ook al mooie cijfers voorleggen. Onder Thorup scoorde hij 56 keer in 130 wedstrijden. Zijn gemiddeld aantal goals steeg jaar na jaar, net als zijn omzetratio van doelkansen. 

 

OPTA verzamelt statistieken voor veel internationale topcompetities. Ook voor de Jupiler Pro League hebben ze afgelopen maand van elke speler alle mogelijke individuele data naast elkaar gelegd. Ze houden niet enkel rekening met goals en assists, maar ook met balverlies, gecreëerde kansen, dribbels, overtredingen, schoten naast, succesvolle passes, tackles, balheroveringen of verloren duels. Door al die gegevens te verzamelen komen ze tot een cijfer per speler. Per positie wordt de wegingsfactor van deze categorieën apart bepaald voor elke speler en zo komt Opta tot 1 beoordelingscijfer per speler. (bron: Sporza)

 

 

Ouder Recenter