Branko Strupar en Frane Bucan bouwen 'Limburgs huis' na aardbevingen in Kroatië

12-01-2021

Genklegendes Branko Strupar en Frane Bucan hebben een hulpactie op touw gezet na de reeks van aardbevingen die Kroatië nu al twee weken onophoudelijk teistert. De schade is groot, veel mensen zijn dakloos. En de angst regeert, want de aarde stopt niet met beven. Iets waarvoor wetenschappers geen verklaring vinden.  

Zwaarst getroffen door de eerste klap van 29 december is Petrinja, een gemeente op 45 kilometer van de hoofdstad Zagreb. Alleen al in de week daarop volgden bijna 300 naschokken. Nooit gezien in Europa. 

Strupar en Bucan hebben intussen kennis gemaakt met een zwaar getroffen familie met 12 kinderen. De vader, Stjepan Prasnjak, is een oorlogsveteraan die tijdens de Balkanoorlog een been verloor. Hun huis ligt in puin. Voorlopig verblijven ze in caravans en een container. Zodra de situatie wat stabieler is willen de ex-Genkspelers een nieuw huis voor hen bouwen. 

Frane Bucan: "Een bouwbedrijf uit Dubrovnik doet mee en we hebben al wat materiaal. Voor 100.000 euro staat er een picobello huis voor die familie. Als 10.000 Limburgers 10 euro schenken zijn we er. ‘Limburg bouwt een huis’, dat is mijn idee. Een bouwbedrijf dat in mei wil helpen is welkom. En als we meer centjes hebben dan nodig, gaat het naar andere families. Want er moeten 12.000 huizen afgebroken en opgebouwd worden."

KRC Genk steunt de hulpactie van de beide Genkse ex-spelers. Supporters die willen helpen kunnen contact opnemen met Frane (in het Nederlands) op het nummer +385 98 371 629.

Geld storten kan op het rekeningnummer van Stjepan Prasnjak: HR9323900013200484194.
 

 

Ouder Recenter