Ze zijn weer uitgezwermd, onze internationals. Van onze spelerskern hebben negen spelers zich bij hun nationale selectie gevoegd. Arteaga, Hrošovský, Thorstvedt, Ito en Onuachu bij de A-ploeg van hun land. Vandevoordt, Oyen en Limbombe bij onze nationale beloften, en Toma bij die van Zwitserland.

Twee van onze Europese internationals hebben drie opdrachten in de nieuwe WK-kwalificaties. Zij komen vanavond (20.45 uur) al een eerste keer in actie: Patrik Hrošovský met Slovakije in Cyprus en Kristian Thorstvedt met Noorwegen bij Gibraltar. Ze hebben allebei ook komende zaterdag en volgende week dinsdag nog een wedstrijd. 

Junya Ito is veilig en wel in Japan geraakt, voor een eerste oefenwedstrijd donderdagavond, tegen Zuid-Korea. Ito heeft volgende dinsdag wel een echte kwalificatiematch, tegen Mongolië.

Paul Onuachu is naar Nigeria afgereisd. De Super Eagles moeten nog twee wedstrijden afwerken in hun kwalificatiegroep voor de Africa Cup. Nigeria is leider, en speelt vrijdag bij buurland Benin. Komende week dinsdag volgt nog een thuiswedstrijd tegen Lesotho. Cyriel Dessers is deze keer niet geselecteerd.

Maarten Vandevoordt, Luca Oyen en Bryan Limbombe zijn op stage met de Belgische beloften, in Genk. Er zijn twee oefenwedstrijden voorzien: nu vrijdag tegen Standard en komende dinsdag tegen Westerlo.

Bastien Toma zit in Slovenië met de Zwitserse U21, voor de eerste ronde van het EK voor beloften. De Zwitsers zitten in een groep met Engeland, Kroatië en Portugal. De drie partijen zijn voorzien op donderdag, zondag en volgende week woensdag.

Van de in totaal 12 actuele A-internationals zijn de drie Colombianen Jhon Lucumí, Daniel Muñoz en Carlos Cuesta – die laatste was voor het eerst geselecteerd – vrijgesteld van verplichtingen, na de schrapping van de Zuid-Amerikaanse kwalificatie-interlands deze maand. Angelo Preciado hoefde voor een oefenpot niet de plas over richting Ecuador en ook Mark McKenzie (VS) is in Genk gebleven.

Jere Uronen is genezen van z’n coronabesmetting en uit quarantaine. Hij pikt weer aan bij de groep in Genk. Zijn land speelt ook vanavond, maar Jere was hoe dan ook geschorst voor die wedstrijd, na zijn uitsluiting in de vorige interland. Of hij alsnog naar Finland kan afreizen – er is volgende week nog een oefenpot voor de Finnen – is onzeker.