Ze zijn nog niet terug, maar hebben al van zich laten spreken. Enkele van onze internationals hebben in hun eerste opdrachten bij deze interlandbreak een hoofdrol opgeëist. Paul Onuachu was daarbij het meest opvallend. Hij kopte zijn land diep in blessuretijd naar de eindfase van de Afrika Cup, in de winter van volgend jaar.

Paul Onuachu had samen met zijn ploegmaats en entourage de verplaatsing naar buurland Benin per boot gemaakt. Een mini-cruise voor de Super Eagles. Benin was de nummer twee in de kwalificatiepoule, op 1 punt van leider Nigeria. Het leek lange tijd op 0-0 uit te draaien, in het Stade Charles de Gaulle. Tot Onuachu zich met de zaken mocht gaan bemoeien, als invaller, in minuut 71. Benin kreunde onder het slotoffensief van de Nigerianen en in minuut 94 kopte onze topschutter een terugspringende bal netjes in doel: 0-1, dolle taferelen bij alle Super Eagles en 'onze Paul' de grote gevierde held. Voor Onuachu het tweede doelpunt als international, in zijn achtste interland. Zeker ook een mooie stap voor hem om een vaste plaats in de selectie van bondscoach Gernot Rohr af te dwingen en een plaats op te schuiven in de hiërarchie van de spitsen. Nigeria speelt morgen nog z'n laatste groepswedstrijd tegen Lesotho.

Een andere Genkie die scoorde voor z'n land was Kristian Thorstvedt. Dat deed hij afgelopen woensdag tegen Gibraltar. Noorwegen was op mini-stage in Marbella en de zon had Kristian duidelijk deugd gedaan. Hij mocht in de basis starten en scoorde met een lage geplaatste bal, het tweede van drie doelpunten van z'n ploeg (0-3). 'Kris' stond de volle 90 minuten op het veld, was vaak betrokken in samenspel met Erling Haaland, de rijzende ster van Dortmund, met wie Thorstvedt het ook buiten het speelveld uitstekend kan vinden. Tegen Turkije verging het Thorstvedt minder goed. Hij viel in na 67 minuten, maar keek twaalf minuten later tegen een rode kaart aan. Noorwegen ging met 0-3 stevig onderuit.

In een andere kwalificatiegroep stond Patrik Hrošovský twee keer aan de aftrap voor Slovakije. In Cyprus (0-0) speelde hij de volle 90 minuten, thuis tegen Malta (2-2 na 0-2 achterstand) werd hij na 81 minuten gewisseld. Met twee punten tegen de op papier minste tegenstanders in de poule hebben Patrik en co geen beste start genomen in hun WK-kwalificatie. Ook Rusland, Kroatië en Slovenië staan in die groep.

Nu we het over Slovenië hebben: daar wordt een gedeelte van het EK voor beloften afgewerkt. Met name de wedstrijden van de poule waarin Bastien Toma met de Zwitserse U21 proberen de kwartfinales te halen, vinden plaats in Slovenië. De Zwitsers namen een uitstekende start, met een 0-1 zege tegen een van de favorieten, Engeland. Een uitstekende Toma speelde de volledige wedstrijd, maakte indruk en werd volkomen terecht verkozen tot man van de match. Gisteren (zondag) knokten Bastien en z'n ploegmaats nog terug na een 3-0 achterstand tegen Kroatië, maar ze bleven steken op 3-2. Onze middenvelder speelde 84 minuten. Ze moeten woensdag tegen groepsleider Portugal winnen om nog kans te maken op kwalificatie.

Junya Ito stond donderdag 74 minuten op het veld in de oefenmatch van Japan tegen Zuid-Korea. Morgen volgt nog een kwalificatiewedstrijd tegen Mongolië. Gerardo Arteaga mocht in minuut 79 invallen bij Mexico in de oefenpot van afgelopen zaterdag in Wales (1-0 verlies). Voor 'Gera' de zesde cap voor El Tri. Morgenavond speelt Mexico (in Wenen) nog tegen Costa Rica.

Luca Oyen speelde vrijdag ruim een uur mee met de Belgische beloften. Onze nationale U21 wonnen vlot van Standard (0-3). Maarten Vandevoordt en Bryan Limbombe kwamen daarbij niet in actie.