za 15 mei 2021, 20:45
Anderlecht Anderlecht 1 - 2 KRC Genk KRC Genk

Overmacht. Dat zagen we haast 90 minuten lang in het Astridpark. Na een straffe teamprestatie winnen onze jongens met 1-2 op Anderlecht. Dessers zorgde voor de verlossing in het slot van de wedstrijd. Wie is dé ploeg in deze Champions' play-offs?

Drie dagen na het duel in de Luminus Arena moesten we nu Anderlecht bekampen in het Lotto Park. En de lessen van woensdag waren duidelijk getrokken van onze kant. Ons begin was scherp, op elk vlak. De Genkies hadden de bal, duwden Anderlecht achteruit en veroverden hem ook weer snel als het onderweg ergens mis was gegaan. We stonden als blok een stuk hoger dan in de thuiswedstrijd. Ito had Verbruggen al aan het werk gezet met een schot buitenkant rechts, Onuachu kwam eerst net te kort op een scherpe voorzet van Ito, en kon kort nadien ook niet vol koppen op een voorzet van onze rechtsbuiten. Toen Junya iets later met succes ging storen op Sardella, was dat de aanzet tot de 0-1. Bongonda de ruimte in, uithaal naar de verste hoek, Verbruggen kon niet klemmen en Onuachu tikte binnen. Zijn 33ste in de competitie intussen! Genk controleerde, speelde sterk, won het gros van de duels. Het was na een ongelukkig balverlies en dito carambole dat Nmecha rond het halfuur plots vrij kwam in het strafschopgebied en onhoudbaar uithaalde: 1-1. In het zicht van de rust nog drie scherpe uitbraken over rechts via Muñoz en/of Ito, telkens zoekend naar Onuachu voor doel. Een keer werd hij ook verdacht bij de trui gegrepen. Carlos Cuesta kopte even voordien een hoekschop van Heynen voorlangs.

Het eerste kwartier na rust was helemaal voor ons. Prima combinaties, mooie aanvalsacties, vaak tot de achterlijn. Het grootste gevaar was een kopbal van Onuachu naast, daar waar Bongonda achter hem misschien beter gepositioneerd was. Bongonda schoot voorlangs, Heynen in de draai over. Anderlecht? Probeerde te overleven. Achterin kwamen we niet in de problemen, onder meer dankzij een onberispelijk spelende Mark McKenzie. De energie raakte stilaan opgebruikt, en het spel viel stil. Coach Van den Brom gooide er daarom drie verse krachten in: Lucumí voor Cuesta, Dessers voor Onuachu en Oyen voor Thorstvedt. Dat rendeerde, want Dessers kopte in de slotfase een knappe vrije trap van Bongonda onder Anderlecht-goalie Verbruggen in doel. De opluchting bij onze spits, en bij al zijn ploegmaats, was bijzonder groot. Iedereen gunde hem die goal. Wat een moment ook om te scoren en de match te beslissen. Anderlecht kwam in de blessuretijd nog opzetten, en in de allerlaatste seconde van de wedstrijd stond Vandevoordt pal. Verder kwamen de Brusselaars niet meer en dus nemen we de drie punten verdiend mee naar Genk. Een straffe teamprestatie, wééral.

We zeggen het zelf wel: met 10 op 12 zijn we dé ploeg van deze Champions' play-offs. We naderen - minstens tot morgenavond - tot op twee punten van leider Club Brugge. 

Opstelling

Vandevoordt, Muñoz, Cuesta (69' Lucumí), McKenzie, Arteaga, Heynen, Hrošovský, Thorstvedt (81' Oyen), Ito, Onuachu (76' Dessers), Bongonda

Doelpunten

16'  0-1  Onuachu  
31'  1-1  Nmecha
86'  1-2  Dessers  (assist: Bongonda)