di 03 aug 2021, 20:00
KRC Genk KRC Genk 1 - 2 FC Sjachtar Donetsk FC Sjachtar Donetsk

In de heenmatch van de derde voorronde van de UEFA Champions League verloren we vanavond met 1-2. We doken de rust in met 1-0, maar Sjachtar Donetsk scoorde in de tweede helft nog tweemaal. Een opdoffer, want we hadden zeker een gelijkspel verdiend. Volgende week wacht er ons een moeilijke trip naar Kiev om onze UEFA Champions League-droom in leven te houden.

Opnieuw zo'n 5000 toeschouwers in ons stadion, en die hadden er zin in. Met Daniel Muñoz, Jhon Lucumí en Paul Onuachu stonden er drie nieuwe namen aan de aftrap ten opzichte van de wedstrijd tegen KV Oostende. Drie basispionnen, klaar voor de strijd.

De technisch sterke Oekraïners eigenden zich al snel het balbezit toe, zonder evenwel gevaar te creëren. Pas halfweg de eerste helft was er een beetje dreiging met twee schotjes richting Vandevoordt. In het derde kwartier kwamen we meer los van onze tegenstanders. Muñoz ging dreigen aan de rechterkant. En het was van diezelfde rechterflank dat de aanzet van het doelpunt kwam, een paar minuten later. Ito zwiepte voor doel en (wie anders dan) Paul Onuachu knikte tegenvoets tegen de netten: 1-0! De eerste goal van Onuachu in de nieuwe jaargang, en een bevrijding voor hemzelf én de ploeg. De vlam sloeg in de pan, een steal van Bongonda luidde een nieuwe tegenprik in, Trésor gaf mee aan Muñoz, maar diens teruglegger vond geen ploegmaat. Niettemin, 1-0 halfweg: een tussenstand die ons uiteraard kon bekoren.

Er zouden ook na de rust kansen komen. Zoals in minuut negen, toen Muñoz een voorzet van Arteaga terugkopte en Onuachu in de draai kon trappen. Doelman Trubin loste, maar Bongonda was net te verrast om de rebound te verwerken. Even later een nieuwe uitbraak. Théo scherp voor doel, Paul net niet bij de bal. Aan de overkant ging Pedrinho over het been van Muñoz en de Griekse ref Sidiropoulos legde de bal op de stip. Maarten Vandevoordt kreeg nog een hand tegen de bal van Tetê, maar de 1-1 vermijden lukte niet. Kort nadien liet de ref na om Marlon weg te sturen na een elleboog aan Ito. Zuiver rood, menen wij. En nog een minuut later werd de pas ingevallen Thorstvedt neergemaaid, maar de vrijschop van Bongonda miste venijn. Een fraaie beweging van onze Noor zette Ito vrij in de box, maar zijn schot met links werd gekeerd. Achterin bleven Sadick en een beresterke Lucumí de baas over hun tegenstanders. Tot Hrošovský na een contact bleef liggen en Sjachtar de bal weigerde buiten te spelen. De bezoekers verschenen op de aanval die hierop volgde plots met drie voor doel. De ingevallen Alan Patrick gleed de bal in doel. Wat een opdoffer: 1-2. Veel tijd restte er ons niet meer. De Oekraïners gingen tijdrekken, onze ploeg zette nog wel hoog druk. Met strijd én dreiging: Ito met een gevaarlijke voorzet, Arteaga trapte zijn volley onbesuisd over. Hier zat meer in. De toegevoegde tijd bedroeg vijf minuten, te weinig om het uitgekookte Donetsk nog echt te verontrusten.

Op basis van de inzet en het geleverde spel zou een gelijkmaker op zijn plaats zijn geweest. Natuurlijk heeft Sjachtar een team met heel veel kwaliteit, maar deze wedstrijd hoefden we niet te verliezen.
Lastige trip naar Kiev volgende week, maar met onze ploeg weet je nooit. Alles of niets, want uitdoelpunten tellen vanaf dit seizoen niet meer dubbel.

Vandevoordt, Muñoz, Sadick, Lucumí, Arteaga, Hrošovský (83' Eiting), Heynen, Trésor (67' Thorstvedt), Ito, Onuachu (83' Dessers), Bongonda

39'  1-0  Onuachu  (assist Ito)
63'  1-1  Tetê  (pen)
82'  1-2  Patrick