Het had ‘aantrekkelijker’, maar ook ‘erger’ gekund. Deze Europa League is niet meer die van de voorbije seizoenen. Verschillende van de acht groepen hadden net zo goed uit de bokalen van de Champions League kunnen getoverd worden. 

Het had ook Lyon, Monaco, Napoli, Lazio, Leverkusen of Olympiakos kunnen zijn: de grote naam uit pot 1 – die met de sterkste ploegen. Het werd ook niet het Portugese Braga, de op papier minst sterke. Het werd dus Dinamo Zagreb. Genklegende Branko Strupar liet al gauw weten daar heel geloekig mee te zijn. West Ham United kwam uit pot 3 tevoorschijn. Nogal wat spelers en stafleden wilden graag naar (Betis) Sevilla of Sociedad. Puur op clubcoefficiënt is West Ham de op twee na sterkste uit pot 3. Rapid Wien is dan weer nummer twee van pot 4. Al is die ranking natuurlijk gebaseerd op de Europese prestaties in de laatste vijf seizoenen én heeft ook de landencoëfficiënt een bepaalde invloed. Geen onmogelijke verplaatsingen, leuke steden, niet de allergrootste namen, maar toch een aantrekkelijke loting die sportief kansen biedt om ook na de winter nog mee te doen. De eerste twee van elke poule gaan rechtstreeks door. De nummer drie speelt nog een tussenronde in de nieuwe Conference League.

Dinamo Zagreb: nummer 1 van Kroatië, vorig jaar voorbij Tottenham

Vier landstitels op rij, afgelopen seizoen zelfs de dubbel: Dinamo is al jaren de toonaangevende club in Kroatië. De nummer 33 van de UEFA-ranking werd deze week een beetje verrassend uitgeschakeld in de play-offs van de Champions League. De 3-0 pandoering bij Sheriff Tiraspol uit Moldavië kregen ze niet meer rechtgezet (0-0). Eerder was Dinamo voorbij Valur Reykjavik en Omonia Nicosia geraakt. Vorig jaar pakten ze groepswinst met 14 op 18 in een poule met Feyenoord, CSKA Moskou en Wolfsberger AC. Nadien schakelden ze Krasnodar én … Tottenham uit. José Mourinho ging de spelers van Dinamo na de 3-0 in het Maksimirstadion een voor een feliciteren in de kleedkamer. Hij maakte zijn eigen spelers met de grond gelijk. Zagreb sneuvelde in de kwartfinale tegen Villarreal, de latere winnaar. Dinamo was in het seizoen 2018/19 ook groepswinnaar in een poule met Anderlecht. Het won toen met 0-2 in Brussel. Een jaar later klopte het in de Champions League Atalanta (4-0) en hield het twee keer gelijke tred met Shakhtar Donetsk. 

Dinamo speelt in het (verouderde) niet-overdekte Maksimirstadion, waar zo’n 35.000 toeschouwers plaats kunnen nemen.

West Ham United: de revelatie van de Premier League van afgelopen seizoen

Met West Ham loten we een traditieclub uit Londen. In 1976 speelde het tegen Anderlecht nog een Europese finale op de Heizel, die ze met 4-2 verloren. Afgelopen seizoen deed de ploeg van sportieve baas David Moyes – mislukt bij Manchester United – het uitstekend. De ‘Hammers’ eindigden heel knap zesde, op een zucht van de tickets voor de Champions League. Liverpool en Chelsea hadden respectievelijk maar vier en twee punten meer. En ook nu is West Ham weer sterk gestart. Twee keer winst, telkens met vier goals: 2-4 op Newcastle en 4-1 (!) afgelopen maandagavond tegen Leicester. Spits Michail Antonio scoorde in die wedstrijd twee keer. Andere namen zijn international Declan Rice – de kapitein – Andriy Yarmolenko en Angelo Ogbonna (ex-Juve). De selectie van Moyes is een kleine 300 miljoen waard.

West Ham speelt in het London Stadium, dat dienst deed voor de Olympische Spelen. Capaciteit: 80.000

Rapid Wien: derde onderlinge confrontatie in de Europa League

Een oude bekende, want tegen Rapid speelden we ook in de groepsfase van 2013/14 en die van 2016/17. Die laatste was onze succesvolste campagne, die pas in de kwartfinale stopte (tegen Celta de Vigo). Ver achterop bij Salzburg voert Rapid in eigen land enkel strijd voor de ereplaatsen. Het werd samen met Sturm Graz tweede.
In de tweede voorronde van de Champions League werden ze gewipt door Sparta Praag. In de Europa League geraakten ze voorbij Anorthosis Famagusta (Cyprus) en Zorya Lugansk (Oekraïne). Vorig jaar verloren ze met 2-1 bij AA Gent, in de voorronde van de Champions League. In de poule van de Europa League met ook nog Arsenal, Molde en Dundalk stopte het parcours. Enkel tegen de Ieren konden ze winnen. Bij Rapid is een ex-speler al drie jaar de trainer, Dietmar Kühbauer. Bekendste naam is Kevin Wimmer, de centrale verdediger die in Engeland enkele seizoenen bij Tottenham en Stoke zat. Vijf jaar geleden werd het 3-2 in Wenen en 1-0 in Genk. Bryan Heynen was er toen al bij. In 2013 speelden Rapid en Racing twee keer gelijk: 1-1 hier en 2-2 in Wenen.

Rapid speelt sinds 2016 in een fraaie nieuwe voetbaltempel met ruim 28.000 plaatsen: het Allianz Stadion.

Volgende week start verkoop Europese abonnementen

Ontdek de speeldata. De verkoop van Europese abonnementen starten we volgende week op. De exacte datum communiceren we op maandag 30 augustus. Hou onze website in de gaten.