Onze Genkse internationals gaan hun tweede week in. De meesten hebben al twee interlands achter de rug, hoewel ze niet telkens in actie kwamen. In Noorwegen zijn ze intussen ook allemaal fan van Kristian Thorstvedt. Onze sterke middenvelder moest tegen Nederland (1-1) nog geschorst toekijken, maar in Letland (0-2) stond hij 60 minuten tussen de lijnen. En daarin maakte hij op iedereen indruk. In de rug van rijzende ster Erling Haaland was hij alweer een voorbeeld van tomeloze inzet. Klasse én karakter: dat is wat Thorstvedt kenmerkt. Bondscoach Ståle Solbakken loofde Kristian voor zijn mentaliteit, zijn speelstijl en zijn vechtlust. Hij kwam pas in maart bij de Noorse A-selectie, maar dankzij ‘gekkenwerk op training’ heeft hij zich in de basisploeg geknokt. Vanavond spelen de Noren nog tegen Gibraltar.

Nog in de Europese WK-kwalificaties speelde Slovakije 1-1 gelijk in Slovenië en verloor het met 0-1 van Kroatië. Patrik Hrošovský bleef in beide wedstrijden op de bank. Mogelijk komt hij vandaag tegen Cyprus wel in actie.

Aan de overkant van de oceaan kwam ook Mark McKenzie niet in actie voor Team USA. In El Salvador (0-0) en tegen Canada (1-1) werd het telkens een gelijkspel.

Daniel Muñoz speelde de volle 90 minuten met Colombia op grote hoogte in Bolivia (1-1).
Ook in Paraguay werd het 1-1, maar daar bleef Muñoz uit voorzorg aan de kant, omdat hij in Bolivia geel pakte en hij op een kaart van schorsing stond. Carlos Cuesta bleef op de bank. Donderdagavond lokale tijd ontvangt Colombia Chili. Voorlopig staan de Colombianen vijfde, Chili pas achtste. Enkel de eerste vier van de Zuid-Amerikaanse kwalificaties gaan rechtstreeks naar het WK in Qatar.

De Aziatische WK-kwalificatie is aan de derde ronde toe. Japan begon met een verrassende nederlaag (0-1) tegen Oman. Junya Ito speelde in die wedstrijd 62 minuten mee. Vandaag is winst tegen China een must. De wedstrijd wordt gespeeld in een van de WK-stadions, in Doha.

Paul Onuachu viel in het slotkwartier in voor Nigeria, dat thuis Liberia versloeg met 2-0. Vandaag spelen de Super Eagles nog bij Kaapverdië.

Maarten Vandevoordt hield zijn netten schoon in de uitzege van de Belgische U21 in Turkije (0-3). Knap! Bij de U19 kwamen in totaal zes Genkse jongeren in actie. Sekou Diawara scoorde drie keer in twee wedstrijden. Tegen Portugal maakte hij de 0-2, tegen Tsjechië maakte hij twee goals (3-3).

Van de internationale Genkies viel Joakim Mæhle alweer het meest op, met een goal voor Denemarken tegen Schotland. Thibaut Courtois, Timothy Castagne en invaller Leandro Trossard hielpen de Rode Duivels aan vlotte winst tegen Tsjechië. Courtois en Trossard stonden donderdag al in de basis in Estland. Mats Møller Dæhli mocht invallen met Noorwegen tegen Letland. De intussen verhuurde Eboué Kouassi bleef op de bank in Mozambique-Ivoorkust.