Na de interlandbreak gaan we over tot de orde van de dag. En dat is de start van een helse periode met zeven wedstrijden binnen de 22 dagen, tot aan de volgende interlandperiode. Vijf daarvan zijn competitieduels, waarvan drie op verplaatsing.

Zondag komt Union Saint-Gilloise naar de Cegeka Arena, de voorlopige leider met 12 punten uit zes wedstrijden. Wij hebben er 10 uit vijf, want we hebben nog een inhaalwedstrijd op Antwerp te goed.  De promovendus doet dus wat vorig seizoen ook Beerschot lukte: als nieuwkomer sterk starten en zelfs aan de leiding komen. Union heeft het bovendien met verfrissend voetbal gedaan. In het oersympathieke Dudenpark ging op de vorige speeldag ook Standard voor de bijl (4-0), terwijl eerder Club Brugge (0-1) er met de schrik vrijkwam. Hun laatste uitwedstrijd verloren ze met 3-1 bij KV Mechelen.

Bij USG zitten enkele bekende figuren. Felice Mazzu was twee jaar geleden nog onze trainer. Als sportieve baas van Union heeft hij opnieuw de weg naar het succes gevonden, met de titel in 1B, en nu de mooie start in 1A. Voorin loopt met Dante Vanzeir een ex-Genkie. Dante doorliep de jeugdreeksen in onze club en haalde het eerste elftal, maar werd dan afgeremd door een zware knieblessure. Dante keerde nog terug en scoorde in de Supercup tegen KV Mechelen, wat zijn laatste wedstrijd voor KRC Genk zou blijken. Vorige zomer nam Union hem definitief over. In 1B scoorde Vanzeir 19 keer, nu zit hij ook al aan 5 goals en 3 assists.

Ook onze coach kijkt met respect naar onze tegenstander.

John van den Brom:

“Ze staan niet zomaar bovenaan. Ze hebben niks gepikt. Knap, want ze doen het met nagenoeg dezelfde ploeg als waarmee ze in 1B kampioen zijn geworden. Het is ploeg die wil voetballen, met een goeie mix. Er zit een idee achter. Ik ben best wel onder de indruk geraakt van Union.”

Onze uitgezwermde internationals zijn intussen veilig en wel weer in Genk geraakt. Vaak een mooie ervaring rijker. Cuesta debuteerde sterk voor Colombia waar ook Muñoz deelde in het succes, Thorstvedt werd bedolven met lof in Noorwegen, Ito was bepalend voor Japan, Vandevoordt hield de nul voor de Belgische beloften. Er waren overwinningen voor Onuachu, McKenzie en Hrošovský en de vijf jongeren bij de Belgische U19. Het goeie nieuws is ook dat Siemen Juklerød en Angelo Preciado intussen op het oefenveld staan en voluit meetrainen. Iedereen is dus fit.

John van den Brom:

“Onze internationals zijn met vertrouwen teruggekeerd. Enkelen hadden gehoopt wat meer te spelen, maar anderen hebben echt een belangrijke rol gespeeld voor hun land. Intussen is iedereen helemaal fit. Het niveau op training was heel hoog, het was weer genieten. De kern is nu precies groot genoeg. Ik heb het liefst zo, met allemaal spelers die ten allen tijde kunnen spelen.”

Selectie van 20: Preciado is terug

Keuze te over dus voor onze coach. Ook de twee laatst teruggekeerde internationals, Daniel Muñoz en Carlos Cuesta, zijn inzetbaar. Angelo Preciado is hersteld, kon meetrainen en maakt deel uit van de selectie. Die bestaat uit 20 spelers. Tweede doelman Tobe Leysen en Luca Oyen wonnen gisteravond met de beloften van STVV en voegen zich bij de groep.