Het mag beginnen. Ploeg en trainer hebben er zin in, zoveel is duidelijk. Wij zijn in Wenen om de ambities om te overwinteren meteen kracht bij te zetten.

"Als je een voorsprong wil nemen op de concurrentie, dan moeten we hier winnen. Daarvoor zijn we hier."

Aan het woord onze coach John van den Brom, op de persconferentie in het Allianz Stadion, Europees gewoon ‘West Stadion’, van Rapid Wien. Geflankeerd door Jhon Lucumí – "We willen Europa tonen hoeveel kwaliteit in onze groep zit, en dat begint hier" – toonde John van den Brom zich ambitieus. Ervan uitgaand dat West Ham de sterkste ploeg is, dan moeten we inderdaad bij de andere clubs iets pakken. "En bij Rapid moeten we dan vol voor de winst gaan", zei onze coach. Het waren aangename twintig minuten met John en Jhon, zij aan zij. Waarbij de coach zich openlijk nog eens dankbaar, trots en verheugd uitliet over de contractverlenging van zijn linksvoetige sterkhouder achterin.

Training op Weense bodem

Aansluitend volgde de training van een uur, op een degelijke grasmat. Best pittig, intensief, met zoals altijd een competitiegeest, onder meer in het rondje afwerken. Om 20.00 uur was het klaar. Temperatuur op dat moment: 25 graden. Het is wat zwoel in de Oostenrijkse hoofdstad, het zal ook morgen op het moment van de wedstrijd warm en vochtig zijn, onweerachtig.

Iets na het middaguur was er nog een waterzonnetje, toen de Genkse delegatie voet aan Weense grond zette, na een vlucht van een uur en een kwart. De koffers lieten lang op zich wachten, tot net nadat beslist werd om met spelers en staf alvast richting hotel te vertrekken.

Blijkbaar was dat vijf jaar geleden ook al zo, herinnerde een journalist van het eerste Genkse uur zich. Of het deel uitmaakt van een soort psychologische oorlogsvoering, hoeft ons niet van de wijs te brengen. Morgen, in een gezellig maar ook fanatiek kader, willen we de eerste stap zetten van een hopelijk gedenkwaardige campagne.