Hoogspanning, controverse en polemiek in een beklijvend topduel in Barranquilla. Met drie van onze spelers tussen de lijnen leek Colombia in minuut 99 (!) alsnog de drie punten thuis te houden, na een frommelgoal van Yerry Mina, de partner van Carlos Cuesta centraal achterin. Het tot de nok gevulde Estadio Metropolitano ontplofte, de spelers en bankzitters en technische staf vierden op een uitzinnige manier de late winning goal. En toen werd de Peruviaanse scheidsrechter Haro naar het VAR-scherm geroepen … Bleek dat Mina in het gewriemel de bal even tegen de hand had gekregen. Geen goal, geen zege, geen vreugde. De frustratie bij de Colombianen was groot en ze belaagden massaal de ref. Maar het mocht niet baten. Weer 0-0 dus, de derde op rij. Cuesta speelde de volle 90 minuten, Daniel Muñoz viel in minuut 69 in. Overigens was het niet de eerste cruciale VAR-tussenkomst. Haro wees eerder in de wedstrijd naar de stip. Ecuador kreeg de penalty uiteindelijk niet, vanwege voorafgaand (dubieus) buitenspel. Daar kwam de thuisploeg heel goed weg.

Colombia mocht voor rust al een paar kaarsen branden voor doelman David Ospina (Napoli), want die hield de thuisploeg meermaals recht. Ecuador was in die eerste helft gewoon baas. Een van de grote uitblinkers was … Angelo Preciado. Hij neutraliseerde op zijn rechterflank Luis Diaz, een van de gevaarlijke heerschappen van Colombia. ‘De man die vaak het verschil maakt stak in de achterzak van een beresterke Preciado, die zijn beste interland speelde voor Ecuador’, lezen we in de Zuid-Amerikaanse sportpers. Voor onze razendsnelle rechterflankspeler was het interland nummer 17, zijn rugnummer ook bij Ecuador.

Doior het scoreloos gelijkspel schieten beide landen niet zo heel veel op, al doet vooral Ecuador daarmee toch een goeie zaak. Het blijft voorlopig derde in de stand, net voor Colombia. De top 4 plaatst zich rechtstreeks voor het WK in Qatar. Favorieten Brazilië en Argentinië hebben met de andere landen al een grote kloof geslagen. Volgende maand moet Colombia naar Brazilië en ontvangt het Paraguay. Ecuador speelt dan tegen Venezuela en in Chili.