do 21 okt 2021, 21:00
West Ham United West Ham United 3 - 0 KRC Genk KRC Genk

Heerlijke omstandigheden in Londen, want prima voetbalweer, een biljartvlakke grasmat en een erg fraai gevuld stadion. Decor voor een mooie Europese voetbalavond. West Ham, de huidige nummer 7 in de Premier League, startte met de meeste namen die al 6 op 6 namen in de poule, wij met het duo Cuesta-Lucumí terug in de ploeg en Preciado in de plaats van de geschorste Muñoz. Voorts de ploeg van in Charleroi.

En het begon goed. We stonden goed en hielden de Hammers weg van Maarten Vandevoordt. In minuut 9 lanceerde Preciado op zijn rechterflank Ito. Onze Japanner snelde weg, zette scherp voor, Onuachu raakte de bal niet vol, maar Bongonda gooide zich er naartoe en knikte binnen. 0-1? Helaas niet, want Ito bleek vooraf toch (nipt) buitenspel te staan. Pech. Théo dreigde nadien nog eens, ook randje buitenspel, maar doelman Areola – ex-PSG – was goed uitgekomen. Onuachu kopte eens (moeilijk) over. Dan was de eerste dreiging van de thuisploeg gevaarlijker: kopbal Souček, prima redding van Vandevoordt. Daarna weer wat meer controle van onze ploeg, én een moment. Arteaga gooide met rechts voor de pot, Areola zat ernaast, Onuachu kreeg er zijn hoofd tegen, maar de bal viel nipt naast de paal. Net voor rust hadden we een beetje geluk, na een deviatie van Bowen in de kleine rechthoek al. Vandevoordt kon nog klemmen. In de blessuretijd van de eerste helft versierde West Ham nog een corner, en Dawson wipte het hoogst en knikte (half met de schouder) binnen: 1-0, een domper, zo in het zicht van de rust. 45 minuten lang was er helemaal niks aan de hand, en we hadden een paar goeie mogelijkheden gehad. 

Dan maar in de tweede helft. Meteen het initiatief voor ons, en een eerste poging van Thorstvedt, afgeweken, maar niet genoeg om Areola op het verkeerde been te zetten. Tien minuten later was het all over. Eerst een kopbalgoal van Diop na een knappe vrijschop, daarna een schot van Bowen: 3-0, twee uppercuts binnen de 60 seconden. Daar sta je dan. Thorstvedt vuurde nog eens van ver, en bij West Ham ging David Moyes aan het wisselen. Een goal zat er zeker in voor ons: Onuachu legde panklaar voor Thorstvedt - weer hij - maar hij trof de bal niet vol. Ook invallers Ugbo en Trésor kwamen nog dichtbij een treffer. Luca Oyen viel in in de 83ste minuut - ons talent liet zich meteen opmerken met enkele vlotte bewegingen - en maakte zo zijn debuut in Europa.

Na drie wedstrijden in de UEFA Europa League levert West Ham een perfect rapport af: 9 op 9. Onze ploeg blijft hangen op drie punten, evenveel als Dinamo Zagreb en Rapid Wien. De Oostenrijkers wonnen eerder op de avond van de Kroaten met 2-1. 

Opstelling

Vandevoordt, Preciado, Cuesta (46’ Sadick), Lucumí, Arteaga, Heynen, Hrošovský, Thorstvedt (83' Toma), Ito (83' Oyen), Onuachu (72' Ugbo), Bongonda (72' Trésor)

Doelpunten

45+1’  1-0  Dawson
57’      2-0  Diop
58’      3-0  Bowen