In Kiev ging het natuurlijk nog om kwalificatie voor de Champions League, maar London Stadium – met 47.000 toeschouwers morgen voor meer dan driekwart gevuld – is nog een ander kader. Niet alleen omdat het Olympisch stadion een fraaie tempel is, maar natuurlijk ook door het niveau van de tegenstander, subtopper in de Premier League.

Van angst is geen sprake, zei onze coach op de persconferentie. Als Nederlander kent hij dat woord niet in voetbalomstandigheden. Neen, hier ligt gewoon een ontzettend mooie kans voor onze spelers.

John van den Brom: “Wat een fantastische uitdaging is dit: prachtig stadion, fantastische grasmat en het publiek dat voor een geweldige sfeer zal zorgen. En een mooie tegenstander natuurlijk, want West Ham is een hele sterke ploeg. Wat wil je nog meer als voetballer? Hier krijg ik zelf ook nog zin om te voetballen van. Die jongens hebben er ook zin in. Ik hoef maar in hun oogjes te kijken als ze hier zo meteen op dat veld staan voor de training.”

Op de persbabbel was ook even tijd voor Junya Ito. Of spelen tegen een ploeg uit de Premier League hem speciaal triggert?

Junya Ito: “Niet echt. Ik keek vroeger thuis wel wat naar het Engels voetbal. En toen had ik het een beetje voor Manchester United. Maar niet fanatiek, hoor.”

Waarna getraind werd. Het traditionele uurtje ‘de dag voor’: veel balcontacten, spelletjes op balbezit en afwerkingsvormen.

De spelers en staf hadden kort na de middag hun intrek genomen in het Hilton hotel in het centrum. Ze hadden er een vlucht van 50 minuten uit Maastricht op zitten, met een landing die gelukkig een stuk zachter was dan die van het vliegtuig dat vanuit Luik kwam met aan boord de delegatie, vips en sponsors, personeelsleden en de mensen van de media.
Bam! Touch down. Dat was flink schrikken. Zo hard hoeft het er morgen nu niet meteen aan toe te gaan. Maar een resultaat waar ze hier in Londen flink wat schrikken? Graag!