Ook in deze nieuwe interlandbreak zijn weer veel spelers van onze ploeg opgeroepen voor diensten voor hun land. Met 12 zijn ze deze keer, van vaste waarden die in een felle strijd voor de WK-kwalificatie verwikkeld zijn tot jeugdinternationals.

Thorstvedt en Noorwegen in rechtstreeks duel met Nederland

Kristian Thorstvedt is in deze WK-kwalificatie zowat dé figuur van het Noorse elftal. Hij heeft zich opgewerkt tot titularis die beslissend is met goals of assists. Noorwegen is in een felle strijd verwikkeld met Nederland voor groepswinst. Het verschil is nu twee punten in het voordeel van Oranje. Komende dinsdag staan ze in een rechtstreeks duel tegenover elkaar in Amsterdam. Zaterdag speelt Kristian nog tegen Letland, terwijl Nederland naar Montenegro trekt.

Spannende strijd in CONMEBOL

De Colombianen vliegen vandaag met twee in plaats van met drie richting thuisland. Daniel Muñoz en Jhon Lucumí moeten met hun land punten pakken in de twee opdrachten die voorliggen: liefst al in Brazilië, de leider in de groep, en zeker voor eigen volk tegen Paraguay. Lucu kwam de voorbije interlands niet verder dan de tribune, mogelijk is dat deze keer anders. Colombia staat voorlopig vierde, een plaats die recht geeft op rechtstreekse kwalificatie voor Qatar, maar Uruguay heeft als vijfde evenveel punten. De nummer vijf zal straks nog een barrageduel moeten uitvechten. Angelo Preciado staat er met Ecuador beter voor en kan in deze periode een grote stap zetten. Ecuador is nu derde met een punt meer dan Colombia en Uruguay en heeft twee thuiswedstrijden voor de boeg, tegen Venezuela en Chili. Spannend is het daar alleszins.

Topper in de VS, Ugbo bij Canada

In de CONCACAF staan de drie landen met Genkse betrokkenheid voorlopig op de plaatsen die recht geven op rechtstreekse kwalificatie. Mexico – voorlopig zonder Gerardo Arteaga – is leider, de VS (met Mark McKenzie) is tweede, en Canada derde. En ook daar hebben we nu een international. Iké Ugbo bracht een stuk van zijn jeugd door in Canada en zette daar zijn eerste stappen in het voetbal. Iké was al jeugdinternational voor zijn geboorteland Engeland en heeft een Nigeriaans paspoort, maar kiest dus nu voor Canada. Hij kan zijn debuut maken tegen Costa Rica of volgende week tegen Mexico, telkens in Edmonton. Bij de Canadese voetbalbond zijn ze in de wolken met de keuze van onze aanvaller.

McKenzie vliegt vandaag via München en New York naar Cincinnati. De VS speelt daar later deze week de topper tegen Mexico. Volgende week moeten ze naar Jamaica.

Ito en Japan moeten zich reppen

Junya Ito moet als eerste aan de bak, nu donderdag al. In fase drie van de Aziatische kwalificaties heeft Japan in zijn poule twee van de vier wedstrijden verloren. Het is pas vierde, terwijl enkel de eerste twee landen zich rechtstreeks plaatsen voor het WK. Dat zijn nu Saoedi-Arabië (12) en Australië (9). Daardoor mag Japan zeker niks laten liggen tegen hekkensluiter Vietnam. Volgende dinsdag speelt het nog in Oman, dat ook zes punten telt

Groepsleider Nigeria naar derde ronde?

In Afrika bestaat de tweede ronde uit tien poules met telkens vier ploegen. Nigeria leidt in zijn groep. Paul Onuachu en teammaats trekken eerst naar Liberia. Puntenverlies is uit den boze, of de slotwedstrijd tegen achtervolger Kaapverdië zou wel eens onder grote druk moeten afgewerkt worden. Als Nigeria de groep wint, komt het in de derde ronde terecht met de negen andere groepswinnaars. Daarin worden dan vijf ‘finales’ gespeeld. De vijf winnaars mogen naar het WK..

Maarten Vandevoordt kan zich plaatsen met Belgische U21

In de beloftenselectie van bondscoach Jacky Mathijssen is ook nu weer plaats voor Maarten Vandevoordt, de eerste doelman daar. De Belgische U21 staan dicht bij kwalificatie voor het EK. Vrijdag ontvangen ze Turkije, dinsdag spelen ze in Schotland. Bij de Hongaarse U21 vinden we Andras Németh terug, met wedstrijden tegen Letland en in Israël.

Vic Chambaere en Luca Oyen tenslotte beginnen met de Belgische U19 aan hun EK-kwalificatie. Ze vertrekken vandaag naar Luxemburg en spelen daar in goed een week drie wedstrijden: eerst tegen Azerbeidjan, dan tegen thuisland Luxemburg en tenslotte tegen Spanje. De eerste twee van de poule gaan door naar een eliteronde in maart volgend jaar. De match tegen Spanje zal allicht beslissend zijn voor de groepswinst, die van belang is voor de loting voor die eliteronde.