Het is koud in Zagreb. De winter komt eraan. De stad verwelkomde KRC Genk onder een schrale novemberzon, maar die maakte later op de dag plaats voor grijzige grauwheid en invallende duisternis. Hier in de hoofdstad van Kroatië gaan we op zoek naar nieuwe schwung en vertrouwen.

Oubollig en volledig open stadion

Het oubollige Maksimirstadion – capaciteit 35.000 – is niet overdekt en dus zijn de toeschouwers helemaal onbeschermd. Gelukkig wordt het een droge dag morgen, maar met een temperatuur die op het aanvangsuur (18.45) al zal flirten met het vriespunt wordt het toch bitterkoud voor iedereen die niet in beweging is op en rond het terrein.

De Rode Duivels kenden in dit stadion vreugde en verdriet: ze beukten hier ooit de poort naar Brazilië open, maar aan het begin van de eeuw kregen ze in dit stadion een fameuze oplawaai. Onze ploeg zoekt hier naar nieuw vertrouwen. Een goeie prestatie gekoppeld aan een resultaat kan de slinger weer doen overslaan. Niet zo lang geleden scoorden we 12 doelpunten in twee wedstrijden en brachten we in Europees verband West Ham aan het wankelen. Dat KRC Genk is echt niet plots zo heel ver weg.

En dus was de boodschap van onze coach op de persconferentie een mengeling van geloof, ambitie maar ook realiteitszin.

John van den Brom:
We weten dat we een aantal dingen beter zullen moeten doen dan in onze jongste wedstrijden. Dinamo zit voor een stuk in dezelfde situatie. We hebben respect voor de tegenstander, maar kijken vooral naar onszelf. De 0-3 van in Genk was geen correcte weergave van het spelbeeld, want we hadden ook toen voldoende mogelijkheden om te scoren. Dit is een nieuwe kans. We weten wat we willen en waarvoor we hier zijn.


Hrošovský enige die hier al speelde

Patrik Hrošovský kon enkel beamen. Hij is de enige Genkie die al in het Maksimirstadion speelde, met Viktoria Plzen, tegen Dinamo, in het voorjaar van 2019.  De anderen hebben zich misschien toch even in de ogen gewreven, toen ze voor de training het stadion betraden. ’t Is niet London Stadium, dat is zonneklaar. Maar het is dan ook de bedoeling om morgen een compleet verschillend resultaat neer te zetten.

Hooguit 6000 toeschouwers?

De fans van Dinamo lopen tegenwoordig niet storm voor de matchen van hun ploeg. Voorlopig zouden er nog maar 3000 tickets zijn verkocht. Aanwezigheid morgen van het dubbele aantal zou al een succes zijn. Tegen Rapid kwamen er nog bijna 8000, in de topper van afgelopen weekend tegen Osijeck amper 2500. Het zou morgen voor ons een voordeel kunnen zijn. Hoe dan ook zullen we het zelf moeten afdwingen, tussen de lijnen.

Forza Racing!