do 25 nov 2021, 18:45
Dinamo Zagreb Dinamo Zagreb 1 - 1 KRC Genk KRC Genk

Best goed voetbalweer in Zagreb: graad of vijf nog, droog, windstil en een heel degelijke grasmat. Dinamo zag zich gesteund door zowat zes- à zevenduizend toeschouwers, wij alles opgeteld door zo’n vierhonderd. Coach John van den Brom had vier wijzigingen doorgevoerd: McKenzie, Eiting, Bongonda en Ugbo stonden aan de aftrap.

Na zeven minuten toonde Théo zich met een goeie loopactie én een halve deviatie op voorzet van Ito, voorlangs. Ook de tweede poging op doel was Genks: kopbal Heynen op hoekschop, via de grond en een thuisverdediger opnieuw in corner. We zaten dus behoorlijk goed in de wedstrijd. Dinamo dreigde even met Orsic, maar we verwierven meer en meer controle. En toen werd er ineens een hele lange bal in de rug van onze verdediging gedropt, waarop we ons verkeken en Menalo een vrijgeleide gaven naar de 1-0. Even later redde Preciado de meubelen na een uitbraak met Orsic. We waren het even kwijt, maar op slag van rust scoorden we tegen op hoekschop. Ugbo draaide kort met een man in de rug en kogelde de bal in het dak van het doel: 1-1. Voor de kersverse Canadees toch ook al de vijfde goal van het seizoen, over alle competities.

Na een kwartier in de tweede helft ontsnapte Ito, maar hij kreeg zijn tegenstander er in zijn ren niet helemaal af en zo werd zijn schot nog deels geblokt. Aan de overkant moest Vandevoordt er eens attent uit en klemde hij een schot, maar veel dreiging ging er van Dinamo niet uit. Minder en minder zelfs, en wij namen meer en meer over. Met Thorstvedt en Paintsil kwam er vers bloed tussen de lijnen. We gingen voor meer dan het ene punt. Het thuispubliek voelde het ook en bedacht de eigen spelers stilaan met gefluit. Paintsil snelde weg, Ugbo werd afgeblokt. Preciado zette voor, Bongonda devieerde met de borst over. Op een snelle tegenaanval moest de Kroatische doelman twee keer ingrijpen. Zowel Joske als Théo konden niet besluiten. Dinamo kwam er bijna niet meer aan te pas. In blessuretijd leken beide ploegen zich neer te leggen bij een billijk gelijkspel.

1-1, dus, en vooral een belangrijk punt met het oog op Europese overwintering. West Ham ging vanavond winnen in Wenen. Een gelijkspel tegen Rapid Wien betekent sowieso een derde plaats en UEFA Conference League. Winnen we, dan blijft ook plaats twee mogelijk als Dinamo Zagreb niets raapt in West Ham. Donderdag 9 december weten we meer.