Hij werd topschutter, won de Beker van België, werd vice-kampioen en kroonde zich tot profvoetballer van het jaar. Hij maakte ook in de tweede helft van het jaar geregeld zijn doelpunten, bleef beslissend voor onze ploeg, en dat laatste bleek ook tijdens zijn afwezigheid. Het jaar 2021 was voor Paul Onuachu een Grand Cru Classé. De Gouden Schoen? Het zou niet meer of minder dan logisch zijn, toch?

Als we de cijfers op een rij zetten, dan is er geen discussie. Veel meer dan zijn concurrenten heeft Paul Onuachu de netten bol doen staan. Hij opende het kalenderjaar met een hattrick in Eupen en scoorde ook nadien met de regelmaat van een klok. Twee tweeklappers nog. In de succesvolle bekercampagne was hij beslissend tegen STVV en op Anderlecht. In de play-offs scoorde hij in vier opeenvolgende wedstrijden. Europees trof hij raak tegen Sjachtar Donetsk, een vaste klant in de Champions League. Later maakte hij in blessuretijd de enige goal in Wenen, bij Rapid. Een klassegoal overigens. Want onderschat vooral de kwaliteit van zijn doelpunten niet, en de vele manieren waarop Onuachu scoort. Paul doet overigens veel meer dan enkel scoren. Vraag het aan zijn ploegmaats, vraag het aan zijn tegenstanders.

In augustus en september maakte Paul in de competitie 9 goals in 7 wedstrijden. Daarna stokte het even, mede door een blessure en ziekte, maar tegen Charleroi en Antwerp stond hij er weer. Was hij niet geblesseerd geweest tegen Oostende, dan zou zijn doelpuntenaantal mogelijk nog hoger gelegen hebben. Maar afklokken op 34 doelpunten in een kalenderjaar, en dat combineren met een trofee én Europees voetbal: dat is ongezien.

Een jaar geleden blonken Paul Onuachu en zijn vriendin Tracy het hardst op de rode loper, maar we moesten tevreden zijn met een derde plaats achter laureaat Lior Refaelov en Raphael Holzhauser. Onze Paul verdiende toen al beter. Nu dan maar? Onuachu verdient heel zeker de Gouden Schoen, want tussen januari en juni was hij ronduit fenomenaal, en zijn tweede helft van het jaar was een heel stuk beter dan men uit sommige hoeken laat uitschijnen. Of het voldoende zal zijn om woensdagavond te glunderen op het podium, valt af te wachten. Wij, Genkies, hopen vurig van wel.

Enkele cijfers op een rij

• 14 doelpunten in 16 competitiewedstrijden van januari tot april
• 4 doelpunten in 5 wedstrijden in play-off 1
• 2 doelpunten in de Beker van België
• 12 doelpunten in 18 competitiewedstrijden van juli tot december
• 2 doelpunten in 7 Europese wedstrijden
• Totaal competitie: 30 doelpunten in 39 wedstrijden
• Totaal 2021: 34 doelpunten in 50 wedstrijden