In de Aziatische en Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie zijn de kaarten bijna geschud. Twee Genkies mogen beginnen uitkijken naar een WK-avontuur in november. Angelo Preciado blijft knap presteren met Ecuador en Junya Ito was alweer de uitblinker voor Japan. 

Ito vierde keer op rij beslissend

Het was alweer een cruciale wedstrijd voor Japan, voor eigen publiek tegen groepsleider Saoedi-Arabië. De overwinning (2-0) brengt het WK heel dichtbij. Junya Ito, 90 minuten tussen de lijnen, bleek nog maar eens de sleutelfiguur. Hij maakte in de voorbije interlands al telkens het enige doelpunt toen Japan in Oman en Vietnam vitale zeges pakte, kopte vorige week raak tegen China en was nu bij beide doelpunten betrokken. Eerst met een assist voor Mitamino (Liverpool), daarna met een weergaloze volley in de bovenhoek. Zesde goal voor Ito in deze WK-kwalificatie. We mogen bijna zeggen dat hij persoonlijk heeft gezorgd voor 12 punten in de voorbije 4 wedstrijden.
Het kan nu eigenlijk niet meer fout lopen voor Japan. De Saoedi's hebben 1 punt meer en zijn ook bijna mathematisch zeker. Australië is derde met 3 punten minder. Eind maart speelt Japan eerst tegen de Aussies, maar zelfs al loopt het dan mis is er nog de slotmatch tegen het zwakke Vietnam. En Australië moet dan nog naar Saoedi-Arabië. 

Ecuador dicht bij WK, Colombia mag er een kruis over maken

Angelo Preciado mag ook beginnen denken aan een WK-avontuur in november. Onze explosieve rechtsachter speelde een sterke partij voor Ecuador in Peru (1-1). Het zag er een uur naar uit dat het ticket wiskundig zeker was, maar toen slikte Ecuador nogal komisch de gelijkmaker. Naamgenoot Ayrton Preciado stond geblesseerd aan de zijlijn en moest vervangen worden. Maar zijn vervanger kon niet meteen invallen ... omdat zijn truitje nog in de kleedkamer lag. Net langs die flank viel de voorzet voor de 1-1. Na het gelijkspel tegen Brazilië houdt deze tweede draw Ecuador uitstekend op koers. Het is comfortabel derde, en concurrent Peru (vijfde) blijft op afstand. Eind maart speelt Ecuador nog in Paraguay en tegen Argentinië. Uruguay (vierde) ontvangt Peru en moet naar Chili (zesde). Voor Ecuador kan het dus nog nauwelijks fout lopen. Angelo zelf speelde 80 minuten en moest dan gewisseld worden, na een ferme tik tegen de dij. 
Voor onze Colombianen ziet het er nu zowat hopeloos uit. Ook in Argentinië (1-0) lukte het weer niet. Een plaats bij de eerste vier en een rechtstreeks ticket is nu definitief weg. Colombia is weggezakt naar plaats 7 en heeft enkel mathematisch nog een waterkansje op de vijfde plaats en een barrageduel. Maar dan moet op de laatste twee speeldagen wel álles meezitten. Uruguay, Peru en Chili hebben veel gunstiger voorzuitzichten om vierde of vijfde te worden. Daniel Muñoz kwam net als tegen Peru niet in actie. 

Debuut Bongonda bij Congo

Théo Bongonda vierde zijn debuut bij Congo in een oefenpot in en tegen Bahrein. Congo verloor met 1-0. Bondscoach Hector Cuper liet Bongonda een hele wedstrijd staan, op 'de 10' en met nummer 10. Théo kwam ook dicht bij een goal maar hij zag zijn knappe poging nog gekeerd. Congo speelt in maart een dubbel barrageduel tegen Marokko voor een plaats op het WK.