zo 13 feb 2022, 13:30
KRC Genk KRC Genk 2 - 0 Standard Standard

Festivalsfeertje op onze horecapleinen. En beter bezette tribunes op deze zondagmiddag. Onze fans hadden er zin in, en na goed een minuut hadden ze al reden tot juichen. Onuachu torende boven alles en iedereen uit en kopte snoeihard in de hoek. Geweldige start? Helaas niet. Ref Verboomen kreeg een signaal van de VAR. ‘Het zal toch niet?’ Jawel. Na bijna twee minuten kijken en nadenken viel de beslissing: buitenspel, heel nipt weliswaar, en dus geen goal.

We lieten de armen niet zakken. Ook met in totaal vijf andere starters dan in Leuven – de volledige verdediging en Patrik Hrošovský – legden we onze wil op. De dominantie, het overwicht, het balbezit, het initiatief: allemaal aan onze kant. Het leverde ook kansen op. Bongonda trapte laag, iets te contraal. Trésor kreeg de bal in de voeten, had de verste hoek voor het uitkiezen, maar trapte te hoog. Ito en Muñoz dreigden over rechts. De druk nam toe. Cuesta buffelde nipt over en naast op hoekschop van Trésor, ook McKenzie had al eens gevaarlijk gekopt. Tegen het halfuur toverde Trésor langs de achterlijn – het was smullen om Mike aan de bal te zien. Vandevoordt keerde een tweede schot, maar Standard kreeg voorts geen poot aan de grond. Kort bij de rust kopte Onuachu een voorzet van Arteaga op doel, Bodart tikte over. De goal viel nog iets later, na een omschakeling met Thorstvedt en Trésor, tikje binnendoor voor Bongonda en Théo trapte laag binnen: 1-0, dan toch! Zijn 32ste doelpunt in zijn 100ste wedstrijd als Genkie, zijn achtste in deze competitie.

Een snelle tweede goal na rust zou het allemaal nog een stuk makkelijker maken. En die kwam er ook, met dank aan geknoei achterin bij Standard. Sissako draalde, kreeg een jagende Onuachu op de hals en verspeelde de bal. Paul omspeelde Bodart en mikte raak, via … Sissako. 2-0, voor Paul nummer 14 van het seizoen, zijn allereerste ooit tegen Standard. Het zorgde (niet onbegrijpelijk) voor een lager ritme. Standard mocht wat meer meedoen. Kort na zijn invalbeurt schudde Oyen een fraai stel bewegingen uit zijn lijf, Bongonda plaatste nog binnen bereik van Bodart. Een tweede flits gaf Onuachu en/of Ito een vrije schietkans. Paul probeerde het twee keer maar werd evenveel keer afgeblokt.

Opstelling

Vandevoordt, Muñoz, McKenzie, Cuesta, Arteaga, Hrošovský, Thorstvedt, Trésor (75’ Oyen), Ito, Onuachu (88' Paintsil), Bongonda (88' Aziz)

Doelpunten

44’ 1-0 Bongonda (assist: Trésor)
53’ 2-0 Onuachu