Ghana heeft het barrageduel met Nigeria tot een goed einde gebracht. Joseph Paintsil mag zich verheugen op een volksfeest in zijn thuisland, en wie weet, op een selectie voor Qatar, in november.

De heenwedstrijd in Ghana was geëindigd op 0-0. Favoriet Nigeria – zonder Paul Onuachu – kwam vroeg op achterstand, kon wel nog snel gelijk maken, maar verder kwamen de Super Eagles niet. Een nieuwe klap, na hun teleurstellende Afrika Cup eerder dit jaar. Joske Paintsil verdiende onlangs zijn eerste caps voor zijn land, maar hij kwam in deze beide wedstrijden niet in actie.  


DR Congo met Bongonda onderuit

Nog in de Afrikaanse play-offs hebben Théo Bongonda en DR Congo het niet gered. Ze gingen stevig de boot in bij Marokko (4-1). De heenwedstrijd was op 1-1 geëindigd. Bongonda viel het laatste kwartier in.


Geen mirakel voor Colombia

In de CONMEBOL heeft Colombia gedaan wat moest: winnen in Venezuela (0-1). Maar een mirakel heeft dat niet meer opgeleverd. Peru was al snel klaar met Paraguay (2-0) en eindigt op plaats vijf. Daardoor mag het barrage spelen. Daniel Muñoz speelde in Venezuela de hele wedstrijd, Carlos Cuesta werd nog voor de rust (om tactische redenen?) gewisseld. Jhon Lucumí bleef op de bank.

Ecuador was al gekwalificeerd en hield nu ook Argentinië (met Lionel Messi) in bedwang: 1-1. Angelo Preciado viel in de slotfase in. De gelijkmaker van Ecuador viel diep in blessuretijd.


Japan gelijk in slotmatch

Junya Ito speelde in de slotwedstrijd van Japan tegen Vietnam de tweede helft mee. Het werd 1-1, maar Japan was al zeker van kwalificatie, samen met Saoedi-Arabië. Australië moet barrage spelen.


Arteaga, de volgende in de rij

In de nacht van woensdag of donderdag kunnen we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid ook Gerardo Arteaga nog toevoegen aan mogelijke WK-gangers. Mexico heeft altijd genoeg aan een punt tegen El Salvador, en tenzij Costa Rica met groot verschil zou winnen in de VS, kan El Tri zich zelfs een nederlaag veroorloven.