Zes wedstrijden, erop of eronder. Daar komt het in zo een minicompetitie op aan.
We stappen erin met een achterstand. Vijf punten (en een half) minder dan AA Gent: dat wordt niet makkelijk op te halen als er maar 18 punten op het spel staan. De rechtstreekse confrontaties zijn dan cruciaal. Daarom is onze eerste wedstrijd ook diegene die ‘richting’ zal geven aan de rest van onze play-offs. Beslissend? Mogelijk. Bepalend? Wellicht. Verlies is verboden, winst lanceert ons meteen vol in de race. Winnen in de Ghelamco Arena lukte ons vorig seizoen (1-2), in het kampioenenseizoen zelfs twee keer (1-5 en 0-1).

Gent heeft zopas de beker op zak gestoken, na winst met de strafschoppen tegen Anderlecht. Ongetwijfeld een enorme mentale boost voor de Buffalo’s. Ze zitten nu wel in een vreemde situatie, want ze hebben als bekerwinnaar al een ticket op zak voor de laatste voorronde van de Europa League, wat een ‘beter’ ticket is dan datgene wat er nog te winnen valt in de Europe Play-offs. Gent speelt dus eigenlijk nog zes keer voor de eer. Het is maar de vraag wat dat betekent op het veld: minder motivatie, of net bevrijd voetbal? Afwachten.

De ploeg van Hein Vanhaezebrouck heeft overigens het beste thuisrapport van alle teams in de JPL. Bovendien heeft AA Gent geen competitiewedstrijd meer verloren sinds de 0-1 tegen Antwerp eind januari.

Wij komen uit twee opeenvolgende overwinningen, en de druk rond die wedstrijden was groot. In de komende zes finales, tegen aantrekkelijke tegenstanders, kunnen onze spelers nog eens tonen wat ze in hun mars hebben. Voor sommigen worden het de laatste matchen in het shirt van KRC Genk. Iedereen wil er zeker nog het beste van maken.

Bernd Storck

‘Ik heb een goed gevoel. Ik heb de indruk dat de spelers toch meer bevrijd zijn nu. En in de komende zes wedstrijden krijgen ze de kans om zich nog eens te tonen. Ze hebben er alle belang bij om dat te doen. Zowel de blijvers als wie straks vertrekt. Ik heb hen ook gezegd dat de club grote inspanningen heeft gedaan voor hen, en dat het nu tijd is om iets terug te doen. We krijgen meteen een mooie kans en die moeten we proberen grijpen. Waar het straks eindigt, dat zien we nog wel.’

Te ver vooruitkijken heeft ook weinig zin. Nu berekeningen maken over het aantal punten dat zal nodig zijn om deze Europe Play-offs nog te winnen is al even zinloos. We beginnen er zondag aan en nemen wedstrijd per wedstrijd. We kunnen er in Gent tenslotte geen zes tegelijk winnen.

Selectie: Ito geschorst, te vroeg voor Cuesta

Alle kernspelers stonden deze namiddag op het oefenveld. Ook de herstelde Carlos Cuesta, maar hij trainde nog niet alles voluit mee met de groep en voor hem komt deze wedstrijd dan ook nog te vroeg. Junya Ito zit een gele schorsingsdag uit.
Onze coach heeft 21 spelers geselecteerd. De groep stapt om half 6 de bus op richting afzonderingshotel in Gent.