za 16 jul 2022, 16:00
KRC Genk KRC Genk 0 - 2 AEK Athene AEK Athene
Zaterdagnamiddag in Genk. Een dag die volledig in het teken stond van clublegende Pierre. De galawedstrijd tegen AEK Athene was onderdeel van de jaarlijkse fandag, maar eigenlijk was het (voor vele supporters) bijzaak. Het grootste doel van de dag was om Pierre eens flink in de bloemetjes te zetten. Naar aanleiding van de wedstrijd werd hij dan ook gehuldigd met een mooi spandoek en luidkeels lofgezang.

Eerste helft

Na een rommelige situatie in de Genkse zestien kwam onze ploeg snel op achterstand (minuut 2). Een goed ingekrulde vrije trap van Mantalos belandde, via Munoz, voorbij Vandevoordt. 1-0 en achtervolgen. Even later was het aan ons, dankzij een vrije trap van Tresor aan de rand van de zestien. Een (lichte) fout van Szymanski op Heynen binnen de grote rechthoek. Penalty, dixit Put. Dessers schiet hem linksonder, maar de keeper van Athene pareert sterk. In minuut 22 opnieuw dreiging langs Genkse zijde, Hrosovsky stuurde Dessers het straatje in, die de trekker overhaalt met een volley. Een knappe redding van de doelverdediger van AEK zorgde er echter voor dat zijn netten schoon bleven. Opnieuw geklungel in de grote rechthoek leidde ertoe dat Mitoglou de voorsprong kon verdubbelen (minuut 33). Vlak voor rust leek Dessers de aansluitingstreffer binnen te knikken na een knappe voorzet van Ito, maar de keeper redt wederom knap en scheidsrechter Put gebaarde buitenspel. 0-2 en een stevige uitgangspositie voor de tweekoppige arend uit Griekenland.

Tweede helft

Met een ongewijzigde opstelling ging deel twee van start. Er werd veel heen en weer gespeeld, maar een hoog tempo bleef uit. Op een eerste kans was het wachten tot minuut 53. Ito passeerde 2 gele pionnen en probeerde het met een strakke voorzet tot bij Dessers. De bal wordt geschampt door een verdediger en gaat naast. Iets later legt Trésor, via hoekschop, de bal panklaar op het hoofd van Cuesta, maar die kopte nipt naast het doel van Athanasiadis. Aan kansen geen gebrek, aan doelpunten wel. Een vijftal minuten later was er opnieuw een grote kans voor de Grieken. Mantalos werd de boulevard ingestuurd op aangeven van Giousis, maar Cuesta kwam sterk terug. De controle van het spel was vooral in handen van de Grieken, die zich eenvoudig onder de druk van onze ploeg konden uitvoetballen. In de 68ste minuut koos Vrancken voor vers bloed met vijf vervangingen (El Khannouss voor McKenzie, Németh voor Trésor, Lucumi voor Ito, Kelvin voor Dessers en Paintsil voor Oyen). De vervangingen brachten een frisse wind, en zorgden een eerste keer voor gevaar in minuut 73. Een vrije trap werd knap uitgelokt door El Khannouss, Heynen zet zich zelfverzekerd achter de bal maar het schot werd opnieuw knap geweerd door de doelman. In minuut 87 werd El Khannouss nog gewisseld door Geusens (blessure). Ondanks een overwicht aan balbezit en (lichte) dreiging langs Genkse zijde bleef de score op het bord staan. Mede door een standvastige, Griekse defensie.

Vandevoordt, McKenzie, Arteaga, Ito, Heynen ©, Dessers, Tresor, Hrosovsky, Munoz, Oyen, Cuesta.

0-1 2’ Munoz (ed)
0-2 33’ Mitoglou