Vorige maand konden onze jongens zich in eigen huis plaatsen voor de 1/8ste finales in de UEFA Youth League na een stuntzege tegen hun leeftijdsgenoten van Juventus. Deze week trokken onze jongens richting het legendarische Estadio Metropolitano in Madrid voor een confrontatie met hun leeftijdsgenoten van Atlético Madrid. Met Karetsas en Decresson dropte coach Poccognoli twee 15-jarigen in de basis. Maar met Tuur Rommens en Ibrahima Bangoura kon Poccognoli ook op voldoende ervaring rekenen van Jong Genk. Doelstelling: een plek in de kwartfinales tegen AC Milan.

Eerste helft

Onze jongens leken wat onder de indruk van de omstandigheden. Na amper twee minuten ging Raihani neer in de 16 na een duel met Kongolo. Niño bedankte voor de 1-0. Onze jongens reageerden echter vrijwel meteen. Decresson werd mooi diep gestuurd door Kos en legde vanop rechts voor. Nuozzi kwam een teen tekort om de gelijkmaker binnen te tikken. In tegenstelling tot het gekende recept van Diego Simeoni trokken de Madrilenen niet terug wat de wedstrijd mooi over en weer deed gaan. Na een kwartier ontsnapten we ei zo na aan de 2-0. Kongolo miskeek zich volledig op een lange bal. Al Mazyani kon de trap van Raihani van de lijn keren.

Naarmate de eerste helft vorderde, drukte onze Genkies Atlético meer en meer op hun eigen helft. Na een mooie combinatie werd Kos overduidelijk gehaakt in het strafschopgebied, maar in tegenstelling tot eerder aan de overkant zag de Cypriotische scheidsrechter er deze keer geen graten in. Onbegrijpelijk. Aan de overkant gleed Bangoura uit. Raihani kon simpel afwerken. Onze jongens moesten even bekomen, maar veel tijd kregen ze niet. Niño zijn pegel ging nog tegen de verste paal, maar Gonzalez was goed gevolgd en duwde de derde van de avond tegen de touwen. Op 5 minuten van de rust was de wedstrijd helemaal gespeeld toen Rommens zich verslikte in een dribbel in de eigen zestien. Boñar legde simpel binnen. Zo gingen onze jongens met een zware 4-0 achterstand de rust in. Dit verdienden we niet.

Tweede helft

Na de rust kwam Pocognoli met een driedubbele wissel. Arabaci, Swerts en Rotundo kwamen in veld voor Martens, Akpan en Nuozzi. Het eerste gevaar na rust was ook voor onze Genkies. Rommens zijn pegel vanop de rand van de zestien was te centraal om de Spaanse doelman in moeilijkheden te brengen. Verder in de tweede helft waren het opnieuw onze Genkies die de bal grotendeels opeisten. Op het uur stuurde Rommens een gretige Arabaci diep over links. Kos miste zijn scherpe voorzet op een haar, maar de ingevallen Diaz was te verrast aan de tweede paal en werkte de bal ongelukkig in eigen doel, 4-1. Het bleef uitkijken voor de vlijmscherpe Madrileense counters, maar in tegenstelling tot de eerste helft hield onze defensie nu wel stand. De uitzonderlijke omstandigheden leken op een dartele Karetsas geen indruk te maken. Wie dacht dat de olympische corner die hij eerder in de Al Abtal cup scoorde een toevalstreffer was, zat verkeerd. Deze keer strandde zijn poging echter op de verste kruising. Onze jongens bleven drukken, ook omdat het voor Atlético niet meer echt hoefde. Met nog 5 minuten op de klok ging Arabaci nog eens over links. Maar Decresson mikte van kortbij over. Het was meteen zijn laatste actie want met Da Costa kwam er nog een jongeling hem vervangen.

Na een mooie campagne eindigt het sprookje van onze U19 in Madrid. Maar ondanks wat de uitslag doet vermoeden, werden we verre van weggespeeld. Technisch vernuft, wilskracht, de juiste spirit. Onze jongens hebben het allemaal getoond. Met een opgeheven hoofd verlaten we deze Europese campagne en keren we terug naar Genk.

Opstelling: Chambaere, Caicedo, Al Mazyani, Ndenge Kongolo (’74 Mirisola), Rommens, Bangoura, Martens (’46 Arabaci), Akpan (’46 Swerts), Dcresson ('85 Da Costa), Karetsas, Nuozzi (’46 Rotundo)

Goals:

4’ Nino (strafschop) 1-0
28’ Raihani 2-0
31’ Santemaria 3-0
39’ Bonar 4-0
59’ Diaz (owngoal) 4-1