Niet minder dan 13 spelers van KRC Genk zijn opgeroepen voor hun nationale ploeg. Van 22 tot en met 28 maart zwerven ze uit naar alle hoeken van de wereld. Wie trekt de uitstekende prestaties in Limburgse loondienst door voor zijn land? Op deze pagina blijf je op de hoogte van de avonturen en prestaties van onze Genkies die uitkomen voor hun nationale ploeg.

Dertien spelers uit de A-kern trekken met hun nationale ploeg op pad. Vandevoordt (U21 België), Penders (U18 België), Cuesta, Munoz (beiden Colombia), Samatta, John (beiden Tanzania), Preciado (Ecuador), McKenzie (USA), Arteaga (Mexico), Hrosovsky (Slovakije), El Khannouss (Marokko), Paintsil (Ghana) en Ouattara (U23 Ivoorkust) verdedigen de komende week de kleuren van hun land. Op deze pagina volg je vanop de eerste rij hun interlandprestaties.

27/03

Na de demonstratie tegen Grenada waren de USA al zeker van de volgende ronde in CONCACAF Nations League. Tegen El Salvador gaf Amerika de eerste plek in de groep nog wat meer glans. Mark McKenzie zag zijn landgenoten het laken naar zich toetrekken met een 1-0 overwinning.

In de kwalifactie voor de Afrikacup ging Ghana op bezoek bij Angola. De Black Stars kwamen net na de rust op achterstand. Het sein voor coach Hughton om Paintsil de wei in te sturen. Amper 10 minuten op het veld, stak Joske op zijn rechterflank, via een tussenstationnetje, het halve veld over om de bal vervolgens klaar te leggen voor die andere invaller, Bukari. Zo kwam Ghana langszij en behouden ze de eerste plek in de groep. Bijna kon Joske zelf nog voor de 1-2 zorgen, maar verder dan een gelijk spel kwam Ghana uiteindelijk niet meer. Zo blijven de Black Stars eerste in hun groep en op koers om zich te kwalificeren voor de Afrika cup.

De Belgische U21 hebben hun stage in stijl afgesloten met een overwinning tegen Japan. Lang leek de wedstrijd af te steven op een 2-2 gelijk spel. Maar in het slot konden de jongens van Jacky Mathijssen de overwinning alsnog over de streep halen. Maarten Vandevoordt, doorgaans vaste waarde onder de lat bij de Belgische beloften, kreeg rust en volgde de wedstrijd vanop de bank. Ook in een oefeninterland waren de U23 van Ivoorkust, de ploeg van Aziz Ouatarra, met 0-3 duidelijk te sterk voor hun leeftijdgenoten uit Togo.

26/03

Na de eerdere overwinning tegen Suriname nam Mexico het zondagavond in de groepsfase van Concacaf Nations League op tegen Jamaica. Gerardo Arteaga bleef 90 minuten op de bank. Hij zag zijn landgenoten twee keer een achterstond goedmaken en zo een punt uit de brand slepen. Arteaga keert terug naar Limburg met 4 op 6 en de leidersplaats in zijn groep voor Jamaica en Suriname.

Patrik Hrošovský en zijn Slovakije waren met een valse noot begonnen aan de EK-kwalificatiecampagne, na een gelijk spel tegen Luxemburg. Tegen Bosnië en Herzegovina trokken Patrick en zijn landgenoten wél aan het langste eind, met een 2-0 overwinning. In de toegevoegde tijd viel Patje nog enkele minuten in.

Mike Penders en de Belgische U18 gingen tijdens hun stage in Kroatië verder op hun positief elan. Na een gelijk spel tegen Zwiterland en de overwinning tegen Engeland ging in de derde wedstrijd Kroatië voor de bijl met 0-3. Mike Penders keert vol zelfvertrouwen terug naar de Cegeka Arena.

25/03

Bilal El Khannouss ontving met Marokko het sterrenensemble van Brazilië. Marokko trok de indrukwekkende lijn vanop het wereldkampioenschap in Qatar gewoon door. In een vriendschappelijke wedstrijd waren de Atlasleeuwen met 2-1 te sterk voor les Seleção. Bilal verzilverde zijn basisplek op het half uur met een knappe assist op Sofiane Boufal. Na iets meer dan uur mocht onze Youngster gaan rusten.

24/03

Ally Samatta versloeg met zijn Tanzania Oeganda met 0-1. Samagoal stond 90 minuten tussen de lijnen. Op het einde van de wedstrijd viel ook Kelvin John nog in bij de bezoekers.

Ook onze doelmannen vergaat het goed. Zowel Vandevoordt als Penders hielden de nul. In een vriendschappelijke wedstrijd bleven de Belgische U21 steken op een 0-0 gelijkspel tegen Tsjechië. De U18 legden Engeland over de knie met duidelijke 3-0 cijfers. Penders stopte zelfs een strafschop en kan vol vertrouwen uitkijken naar de confrontatie met Kroatië op zondag.

Ook de Zuid-Amerikaanse garde is goed vertegenwoordigd op het internationale toneel. Angelo Preciado begon in de basis bij Ecuador dat in een vriendschappelijke ontmoeting met 3-1 onderuitging, op bezoek bij Australië. Muñoz en Cuesta speelden beiden 90 minuten bij Colombia, maar geraakten niet verder dan een 2-2 gelijkspel op bezoek in Zuid-Korea. Mark McKenzie verging het beter. In de voorrondes van de Amerikaanse Nations League haalden The Stars and Stripes verschroeiend uit tegen Grenada. Maar liefst 1-7 werd het. McKenzie maakte de 90 minuten vol. Met deze overwinning is de kwalificatie voor de Verenigde Staten verzekerd.

23/03

In de Concacaf Nations League trad Gerardo Arteaga met Mexico aan tegen Suriname. Arteaga stond 90 minuten lang op zijn vertrouwde linksachter positie. Mexico maakte het verschil na de rust met 2 goals en blijft zo aan de leiding in groep A voor Jamaica en Suriname.

In de EK-voorronde trapten Patrick Hrošovský en zijn landgenoten van Slovakije de voorrondes af tegen Luxemburg. Vanop de bank zag Patje zijn landgenoten niet verder komen dan een 0-0 gelijkspel tegen Luxemburg. Portugal en Bosnië-Herzegovina gaan aan de leiding in de groep na overtuigende overwinningen tegen Liechtenstein en Ijsland.

Paintsil zette met Ghana dan weer een belangrijke stap richting de Afrika Cup. Joske viel in de 69e minuut in en haalde het van rechtstreekse concurrent Angola met 1-0. Semenyo, net als Paintsil in gevallen, trof raak in het absolute slot van de wedstrijd. Ghana gaat aan de leiding van groep E voor Angola, Centraal-Afrika en Madagascar. Maandag volgt de belangrijke return tegen Angola.

22/03

Aziz Ouatarra en Mike Penders kwamen als eerste Genkies in actie met hun nationale jeugd ploeg in twee vriendschappelijke wedstrijden. Ouatarra wist met de U23 van Ivoorkust zijn leeftijdsgenoten van Marokko te verslaan met 2-3. Aziz mocht 90 minuten lang draven op het middenveld. Mike Penders zag de Belgische U18 vanop de bank 2-2 gelijkspelen tegen Zwitserland. Mike kan vrijdag voor de volle buit gaan tegen Engeland. Aziz kan zaterdag een 6 op 6 laten optekenen tegen Oezbekistan.