zo 16 apr 2023, 13:30
KRC Genk KRC Genk 5 - 2 Anderlecht Anderlecht
Vrancken moest - door de afwezigheid van Sor, Muñoz, Cuesta en Heynen - noodgedwongen sleutelen op een aantal posities. Hierdoor vervoegden Sadick en Preciado de defensie, Aziz het middenveld. Samatta, terug van ziekte, nam zijn plek in de spits weer in.

Eerste helft

Voorheen de wedstrijd werd Arteaga bedankt voor 100 wedstrijden in een blauw-wit shirt, Bilal werd geëerd omdat hij de prijs D’Onofrio won. Éénmaal het fluitsignaal klonk, waren de intenties van blauw-wit duidelijk: Anderlecht onder druk zetten en ze zo snel mogelijk tot achtervolgen veroordelen. Na een handvol minuten was het bijna zover. Sadick klom net niet hoog genoeg op een goed aangesnede vrije trap van Trésor. Nadien kwamen de Brusselaars met een antwoord: eerst ging een schuiver van Sardella voorlangs, nadien belette Vandevoordt Slimani tot twee keer toe tot scoren. Halverwege de eerste heft steeg het tempo in de wedstrijd en zo ook de spanning. Een doorgebroken Paintsil werd tegen de vlakte gewerkt door N’Diaye, Lambrechts liet begaan. Geen zorgen, want het onrecht leek ons te motiveren. Het regende doelkansen en hoekschoppen, al leek het vizier nog niet goed afgesteld. Kopballen van McKenzie en Preciado zeilden over, Paintsil mikte op Verbruggen.

De Mauves wisten al zes keer op rij de nul te houden, wat getuigt van een solide muur vanachter. Toch werd die muur gesloopt in minuut 35. Tussen drie verdedigers heen kegelde Samatta de openingstreffer voorbij Verbruggen. Lang duurde het vieren echter niet. Na een rommelige situatie in de zestien bracht Slimani de bezoekers weer op gelijke hoogte. Al werd ook deze stand snel van het bord geveegd: op slag van rust kegelde Aziz in de rebound de 2-1 tegen de touwen. Wij trokken (verdiend) met een voorsprong, Anderlecht met huiswerk de kleedkamer in.

Tweede helft

Met het luidkeelse gezang van de spionkop in de rug, gingen onze Genkies op hetzelfde elan verder. Dat die spionkop daar enthousiast voor bedankt zou worden, zou meteen blijken. Na twee minuten besloot El Khannouss nog op Verbruggen, maar een minuut later was het toch raak: Hrosovsky stuurde op heerlijke wijze Paintsil oog in oog met de Anderlecht-goalie. Die bedankte en legde de 3-1 in het mandje. We waren nog niet uitgevierd, of El Khannouss deed er nog een schepje bovenop. Preciado legde knap achteruit tot bij de jonkie. Die maakte, uitgerekend tegen zijn ex-club, zijn eerste van het seizoen. Met nog steeds het oog op de Europe Play-offs gaf Anderlecht zich niet zomaar gewonnen. In minuut 64 werd Dreyer gelanceerd door Diawara, en schoof hij in de verste hoek voorbij Vandevoordt. 4-2, Anderlecht bleef hopen. Maar dat sprankeltje hoop, verdween als sneeuw voor de zon toen Paintsil de 5-2 op het bord zette. Na knap voorbereidend werk van Trésor, moest hij enkel nog zijn voet er tegen planten. Én dan moest het grootste kippenvel moment nog komen: Oyen, eindelijk terug uit blessure, mocht nog invallen in het slot van de wedstrijd en werd zeer warm onthaald door de thuisaanhang. Zo versloegen we Anderlecht met duidelijke cijfers in een volgepakte Cegeka Arena. Op naar Charleroi! 

Doelpunten

1-0 36' Samatta
1-1 43' Slimani
2-1 45+2' Ouattara
3-1 50' Paintsil
4-1 53' El Khannouss
4-2 62' Dreyer
5-2 87' Paintsil

Opstelling

Vandevoordt, McKenzie, Sadick, Ouattara, Arteaga, Samatta, Trésor (90' Castro), Hrosovsky, Paintsil (90' Oyen), El Khannouss (75' Ait El Hadj), Preciado (84' Carstensen).