zo 07 mei 2023, 18:30
Antwerp Antwerp 2 - 1 KRC Genk KRC Genk
Vandaag maakten we de verplaatsing naar Antwerp. De inzet? De leidersplek. Onder het motto never change a winning team verschenen dezelfde elf op het wedstrijdblad als de thuiswedstrijd tegen Brugge.

Eerste helft

De start van de wedstrijd oogde risicoloos met een sporadische druk her en der. Tot minuut 4. Trésor wou – voor een keertje - in de rol van doelpuntenmaker in plaats van aangever kruipen, maar kwam een metertje te kort om zijn protagonistenrol waar te maken. Een jagend Antwerp stak nadien de neus aan het venster, maar het hoofd van Muja en de voeten van Janssen konden niet profiteren.

Na het openingskwartier maakte het mooie voetbal plaats voor stevige duels. Zo werd Paintsil door het thuispubliek geviseerd na een opstootje met Muja. Reden genoeg om dat thuispubliek de mond te snoeren, dacht McKenzie. Trésor kroop aan de cornervlag toch in zijn aangeversrol, onze Amerikaanse verdediger kopte voorbij Butez. Antwerp kreeg nadien de kans om gelijk te maken, in minuut 29. Na een onhandige overtreding wees Lambrechts naar de stip. Een sterke Vandevoordt koos dezelfde kant als Janssen, de 0-1 bleef op het scorebord staan.

Ook na de waarschuwing van Antwerp bleven we de dominante ploeg. Samatta klom net niet hoog genoeg op een voorzet van Muñoz. Heynen deed dat wel, maar mikte over. Aan de overkant konden zowel Bataille als Keita met schoten onze doelman niet verrassen. We leken met een voorsprong richting kleedkamer te trekken, maar Antwerp kreeg op slag van rust opnieuw een (lichte) strafschop. Niet Janssen, wel Alderweireld kon nivelleren.

Tweede helft

Antwerp koos na de rust voor de tactiek van de aanval. De thuisploeg zette torenhoog druk en maakte het moeilijk voetballen voor onze Genkies, de (halve) kansjes voor de thuisploeg stapelden zich op. De eerste twee keer kwamen we nog goed weg, de derde keer was het wel raak. Sadick treuzelde te lang, Balikwisha kon profiteren.

The Great Old kon voetballen vanuit een voorsprong, en kampeerde vanaf het uur op de eigen helft. We kregen niet veel ruimte en hadden het moeilijk een aanval in elkaar te boksen. Het was hierdoor even wachten op een nieuwe doelkans, al was die toch voor de thuisploeg: Balikwisha kwam naar binnen en krulde richting verste hoek, Vandevoordt moest met de vuisten de 3-1 voorkomen. Dat we met hand en tand onze leidersplek - die al in ons bezit was sinds speeldag 12 - wilden behouden, was duidelijk. Aan overgave geen gebrek, we kwamen boven water. Op 20 minuten van het eind versnelde Paintsil vanop rechts, Tolu kroop voor Alderweireld maar trof de paal. 10 minuten later ontsnapte Tolu opnieuw, maar een terugkerende Pacho belette hem het scoren.

Stengs – in de rust pas het veld opgekomen voor Muja – kwam met een reactie. Hij dribbelde zich vrij in de zestien, maar stootte op onze doelman. Het laatste wapenfeit van Antwerp, maar niet het laatste wapenfeit van de wedstrijd. In blessuretijd kon Muñoz met het hoofd gelijk maken, maar Aziz beging een overtreding op Butez. Enkele minuten later gingen de poppetjes nog aan het dansen, Lambrechts strooide met kaarten. Zowel Aziz als Trésor kregen nog een rood karton onder de neus geduwd.

0-1 20’ McKenzie
1-1 45+2’ Alderweireld
2-1 52’ Balikwisha

Vandevoordt, McKenzie, Sadick (79’ Aziz), Arteaga, Samatta (58’ Tolu), Heynen, Trésor, Hrosovsky (87’ Sor), Muñoz, Paintsil, El Khannouss (58’ Oyen).