De apotheose van een uitzonderlijk seizoen nadert. Komend weekend kan de nieuwe landskampioen bekend zijn. Nog voor de bal in het Jan Breydelstadion begint te rollen kan Antwerp de titel op zak hebben, maar daar gaan Wouter Vrancken en zijn troepen in de voorbereiding niet mee bezig zijn. “We beseffen dat de kans klein is dat we de titel nog kunnen grijpen, maar zolang er hoop is, moeten we klaar zijn om ons moment te grijpen”, klinkt het bij onze coach.

Maar ook de opdracht in Brugge wordt geen sinecure, beseft vrancken. “Club Brugge blijft de ploeg met de grootste kern en op papier de meeste kwaliteit. We zullen opnieuw top moeten zijn om er iets te gaan rapen. Als het goed loopt kunnen ze in eigen huis voor hun publiek ook altijd iets meer.”

Over de 11 starters van zondag wilde Vrancken uiteraard nog niets kwijt. Maar hij nam het wel op voor goudhaantje Bilal El Khannouss: “Zowel de technisch staf als de rest van de club hebben nog steeds een enorm vertrouwen in hem. Hij moet eraan wennen om ook eens vanop de bank te starten. Iemand die net 19 jaar is geworden, mag eens een mindere match spelen zonder meteen het vertrouwen te verliezen.”

Bryan Heynen schoof naast zijn coach aan op de persconferentie. Ook bij onze kapitein blijft het geloof aanwezig dat we dit seizoen op een hoogtepunt kunnen afsluiten. “Zolang het mathematisch mogelijk is, moeten we erin blijven geloven en klaar zijn voor elke wedstrijd. Ook wanneer de kampioen al bekend is voor we aan onze wedstrijd beginnen, moeten we het maximale uit onze match halen.  

Spelen voor hoogst haalbare

De vicekampioen wacht een lange weg in de voorrondes van Europa. Al op 18 of 19 juli moet de nummer twee in onze vaderlandse competitie aan de bak in de derde voorronde van de Champions League. De nummer drie treedt pas een maand later in actie, op 22/23 of 24 augustus in de voorrondes van de Europa League. Daarbij komt dat de nummer twee niet zeker is van de poulefases. Bij verlies in de derde voorronde van de Champions League, opnieuw een nederlaag in de daaropvolgende voorronde in de Europa League en tot slot ook verlies in de laatste voorronde van de Conference League blijft met lege handen achter. De nummer drie kan, bij verlies in de laatste voorronde van de Europa League, aantreden in de Conference League. Ondanks dat een latere start van het Europese circus qua voorbereiding logischerwijs interessanter is, is Wouter Vrancken duidelijk: “Als sportman wil je het hoogst haalbare halen. Een optimist redeneert dat hij de Champions League kan halen, een pessimist dat hij de poulefases in Europa kan mislopen. Ik behoor tot die eerste groep."

Kapitein Heynen sloot zich daar volmondig bij aan: "Als speler wil je elke match winnen. De Champions League blijft ook iets speciaals. We hebben een jonge groep en het wordt een lange weg voor we de groepsfase kunnen halen, maar we hebben de kwaliteit in huis om ver te geraken."

Het laatste woord op de persconferentie was nog voor onze coach: “We zullen elke seconde van de komende twee wedstrijden vechten voor de drie punten en het Genk laten zien dat we een heel seizoen lang waren”, sloot een strijdvaardige Vrancken af.

Afspraak zondag in Jan Breydelstadion in Brugge om 18.30 uur.

Selectie

Keepers: Vandevoordt, Chambaere, Leysen

Verdedigers: McKenzie, Sadick, Arteaga, Carstensen, Munoz, Cuesta, Preciado

Middenvelders: Aziz,Heynen, Trésor, Hrosovsky, Ait El Hadj, Oyen, El Khannouss

Aanvallers: Samatta, Sor, Paintsil, Tolu