wo 02 aug 2023, 19:00
KRC Genk KRC Genk 2 - 2 Servette FC Genève Servette FC Genève

Na het 1-1 gelijkspel vorige week in Genève stonden de troepen van Wouter Vrancken voor een duidelijke opdracht. Winnen en we beukten de deur van de Europese poulefases open. De Genkse aanhang voelde het al een hele week tintelen. Niet minder dan 16.000 supporters tekenden present in de Cegeka Arena op deze regenachtige zomerdag. Een unicum. Nog nooit in onze clubgeschiedenis tekenden zoveel Genkies present voor een wedstrijd in een Europese voorronde. In vergelijking met de competitieopener tegen RWDM roteerde Vrancken opnieuw. Kayembe, Hrošovský, El Khannouss, Tolu en Trésor kwamen in de plaats van Arteaga, Galarza, El Hadj, Sor en Fadera.

Eerste helft

Dat er veel op het spel stond. Na amper twee minuten ging Crivelli vreselijk door op de enkel van Heynen. Meteen einde wedstrijd voor onze kapitein die met de handen voor de ogen het veld werd afgedragen. Galarza, die in Molenbeek nog indruk maakte, kwam in zijn plaats. En boosdoener Crivelli vraagt u zich af? Die kon ook naar de kleedkamer, na een meer dan terechte rode kaart. Met een man meer eisten onze jongens de bal meteen op. Een voorzet van Muñoz kwam tot bij Galarza, maar zijn kopbal was te centraal om Rouiller te bedreigen. De Zwitsers van hun kant parkeerden de bus op de eigen helft en grepen elke opportuniteit aan om het spel te vertragen. Na 25 minuten legde Trésor knap breed op de oprukkende Muñoz. In de 16 ging die – op ervaring – over het been van Mazuki. Strafschop. Een koud kunstje voor Magic Mike die ons met een loeier in de linker winkelhaak op voorsprong schoot. Even later stond het ei zo na 2-0. Tolu zijn kopbal ging net over doel. Aan de overkant ging Cognat na een zeldzame counter neer in het halve maantje na een licht contact met Galarza. Bij overmaat van ramp week zijn vrije trap af op de muur en belandde zo in doel. Zo hingen de bordjes bij de rust opnieuw in evenwicht.

Tweede helft

Bij aanvang van de tweede periode kwam Arteaga Kayembe vervangen. De tweede helft was nauwelijks bezig of  Patje bediende Tolu die in één tijd besloot. Zijn trap spatte uiteen op de paal. Na 5 minuten was het dan toch raak. Trésor – wie anders – legde de bal aan de tweede paal op de knikker van Tolu die net als in de heenwedstrijd onhoudbaar binnen buffelde. Onze honger was allerminst gestild na de voorsprong. De druk bleef immens. Maar zowel Arteaga als Tolu konden de voorsprong niet vergroten. Net als in de eerste helft viel de goal – haast uit het niets – aan de overkant. Arteaga werd afgetroefd door Antunes die Bedia de 2-2 aandiende. Met nog 25 minuten te gaan hingen de bordjes alweer gelijk. Met nog een kwartier op de reguliere klok kwamen werden Trésor en El Khannouss vervangen door Fadera en El Hadj. Na een rush over rechts van Paintsil kon die laatste vanop de kleine rechthoek moederziel alleen afdrukken, maar Vouilloz keerde zijn schot in laatste instantie nog van de lijn. Tolu bleef tot in de blessuretijd een gezel voor de Zwitserse verdediging. Maar tot twee keer toe koen hij Mall – ingevallen voor Rouiller – niet verschalken. Zo bleven we net als in de heenwedstrijd steken op een gelijkspel.

Verlengingen

Tijdens de verlengingen hetzelfde spelbeeld. Met 21 voor de goal van Servette FC en de Zwitsers die er maar zeer zeldzaam uitkwamen. Na een goeie steal hoog op het veld kon Fadera vanuit een vlijmscherpe hoek uithalen, maar Mall hield zijn ploeg wederom recht. Bij de start van de tweede verlenging kwamen Bonsu Baah en Aziz, Paintsil en Galarza vervangen. Of die jonge Ghanees kan voetballen. Vanop links sneed hij meteen goed naar binnen om in de verste hoek te kadreren. Mall moest alle zeilen bijzetten om de gelijke stand op het bord te houden. Nadien volgden er weinig hoogtepunten, maar wel veel onderbrekingen. 

Strafschoppen

We konden niet meer scoren en dus kregen we strafschoppen. Hrošovský en Tolu kregen de bal niet tussen de palen, terwijl bij Servette iedereen raak trof. We sneuvelen op een zure manier in de Champions League. Nu moeten we de koppen bij elkaar steken en vooruit kijken. Komende zaterdag wacht een nieuwe thuiswedstrijd tegen Eupen om 16.00 uur. Nadien trekken we richting Olympiakos voor het vervolg van onze Europese voorrondes. 

Doelpunten

28’ Mike Trésor 1-0
36’ Timothé Cognat 1-1
52’ Tolu Arokodare 2-1
63’ Chris Bedia 2-2

Strafschoppen (1-4)
Hussayn Touati (omgezet) 0-1
Patrik Hrošovský (gemist) 0-1
Jeremy Guillemenot (omgezet) 0-2
Carlos Cuesta (omgezet) 1-2
Yoan Severin (omgezet) 1-3
Tolu Arokodare (gemist) 1-3
Ronny Rodelin (omgezet) 1-4

Opstelling

Vandevoordt, Kayembe (’46 Arteaga), McKenzie, Cuesta, Muñoz, Heynen (('2 Galarza (Aziz '106)), Hrošovský, El Khannouss ('69 El Hadj), Tolu, Trésor ('69 Fadera) (, Paintsil ('106 Bonsu Baah)

Reactie Wouter Vrancken: "Het is onze eigen fout dat we uitgeschakeld zijn. Wanneer je een volledige wedstrijd tegen 10 man speelt, dan is er geen enkel excuus mogelijk. Ik kan nog steeds niet geloven dat we deze wedstrijd hebben verloren. Over de strafschoppen: het is een mentaal aspect, waarbij in het hoofd blijft hangen dat je tegen tien man speelde en het toch niet kon afmaken. Terwijl bij hen niets moet en alles mag. Iedereen is teleurgesteld, maar we moeten nu focussen op Eupen."