zo 10 dec 2023, 16:00
Eupen Eupen 1 - 3 KRC Genk KRC Genk

Na de opdoffer in Oostende trokken onze jongens zondagnamiddag naar de Oostkantons. In het Kehrwegstadion gingen ze tegen Eupen op zoek naar eerherstel. Vrancken dropte zo goed als dezelfde 11 in de wei die het thuis tegen KAA Gent zo goed deden. Enkel Carlos Cuesta nam centraal achterin de plaats in van McKenzie. Na zijn hoofdblessure van afgelopen weekend, nam Tolu opnieuw plaats op de bank.

Eerste helft

Vrancken wijzigde amper in zijn basiself in vergelijking met een week geleden tegen KAA Gent. “Ik wil dezelfde intensiteit zijn”, was onze coach duidelijk voor aanvang van van de wedstrijd. Sor had de boodschap begrepen en knalde al na 5 minuten vanuit de draai nipt naast de kooi van Slonina. Verder kondigde het openingskwartier zich als afwachtend aan langs beide kanten. Al moesten we twee keer rekenen op een sterk keepende Vandevoordt om onze netten schoon te houden. Magnée vond Finnbogason in de 16 die Maarten een eerste keer testte. Even later profiteerde diezelfde Magnée ei zo na van Genks balverlies. Zijn trap buitenkant voet zeilde centimeters naast. Ook Nuhu kon onze goalie niet verschalken met een plaatsbal. Naarmate de eerste helft vorderde vonden onze jongens elkaar beter. Onze vinnige voorlijn had een duidelijke opdracht meegekregen. Slag om slinger zochten ze de diepte in de rug van de thuisdefensie. Bilal bediende Sor die alleen op Slolina afkon, maar gehinderd leek te worden door Palsson. Rood oordeelde ref Bourdeaud’hui. Maar dat was buiten de VAR gerekend die tussenkwam het rood karton uitwiste. Ondanks een bemoedigend offensief van de thuisploeg, kwamen ze er ondertussen al een tijdje niet meer uit. Paintsil stoomde de zijlijn af. Niet schieten, maar het overzicht bewaren en afleggen tot bij de mee opgerukte Muñoz. Onze Colombiaan zijn schot was te centraal om ons op voorsprong te zetten. Fadera en Arteaga waagden vervolgens hun kans vanop afstand. Gera zijn pegel belandde in de handen van de Eupense doelman, Ali zijn veelbelovende trap werd afgeblokt. Toen iedereen dacht dat we met een brilscore de rust ingingen, stuurde onze kapitein de pijlsnelle Sor nog eens alleen op doel af. Slolina leek makkelijk te kunnen vangen, maar miskeek zich compleet. Yira bedankte voor zijn derde in twee competitiewedstrijden. Zo gingen we alsnog met een voorsprong richting kleedkamer.

Tweede helft

Vrancken had de jongens nog eens op scherp gezet tijdens de koffie. Waar de eerste helft weinig grote kansen om het lijf had, waren ze in de tweede helft niet bij te houden. Paintsil en Muñoz zetten een mooie combinatie op over rechts, waarna de bal bij Sor kwam. Het moeilijkste werk was verricht, maar Sor kraakte zijn schot. Bryan waagde vervolgens zijn kans vanop afstand, maar zijn trap was te centraal. Aan de overkant belandde een voorzet op de knikker van Finnbogasson die het leer huizenhoog over kopte. De Genkse druk bleef immens en leverde later de dubbele voorsprong op. Met een balletje op maat stuurde Bilal Joske heerlijk diep. Onze Ghanees zette koelbloedig en overhoeks, de dubbele voorsprong op het bord. Later stond onze vleugelaanvaller bijna garant voor de 0-3, maar de dwarsligger voorkwam het feestje. Het bleef opletten met Eupen, dat even later de aansluitingstreffer tegen de touwen werkte. Vandevoordt - die de clean sheet absoluut verdiende - werd zo toch geklopt door Charles-Cook. Eupen leefde (voor even) weer. Tot Tolu in blessuretijd de eindscore op het bord zette. Met een knappe schaarbeweging gaf hij Palsson het nakijken, vooraleer hij met zijn linker Slonina verschalkte. We knopen terug aan met een zege en tanken vertrouwen voor onze laatste Europese groepswedstrijd dit seizoen. In eigen huis ontvangen we donderdag Cucaricki. We rekenen op jullie steun, Genkies.

Opvallend: tijdens de persconferentie na de wedstrijd had Florian Kohfeldt mooie woorden over voor onze ploeg: "Ook al zaten de resultaten de laatste weken wat tegen, voor mij is dit één van de best georganiseerde teams uit de competitie", klonk het bij de Duitse oefenmeester. 

Vrancken nam het compliment met plezier in ontvangst en had op zijn beurt vooral lof voor zijn jongens. "We wisten dat dit een moeilijke wedstrijd ging worden in moeilijke omstandigheden. We hadden de match sneller moeten dood maken. Maar ik zag enorm veel emotie in de kleedkamer. Veel gedrevenheid ook. De wil was heel groot om er vandaag iets van te maken. Het is goed dat we de drie punten ook over de streep hebben kunnen trekken", aldus onze coach.

Opstelling

Vandevoordt, Sadick, Muñoz, Cuesta, Arteaga, Heynen, Hrosovsky, Paintsil (82’ Baah), El Khannouss (82’ Galarza), Fadera, Sor (82’ Tolu).

Doelpunten

0-1 45+3’ Sor
0-2 56’ Paintsil
1-2 65’ Charles-Cook
1-3 90+2' Tolu