Alles of niets. Beter kunnen we de wedstrijd van donderdagavond in eigen huis tegen het Servische FK Čukarički niet samenvatten. Na de overwinning in Eupen lijkt er een positieve vibe doorheen de Genkse kleedkamer te waaien. In de persconferentie voor aanvang van de laatste UEFA Conference League poulewedstrijd kwam onze coach er ook even op terug: “Zo’n overwinning zorgt sowieso voor een goed gevoel. De dagen voordien zaten we met een heel ander gevoel. De spelers hebben toen de dingen wel benoemd en zijn als groep opgestaan. Ik voelde het al voor de wedstrijd in Eupen. Iedereen stond te trappelen in kleedkamer om het veld op te gaan en er tegenaan te gaan. Het is leuk dat je dan het laken naar je toe kan trekken. Dat was de eerste stap. Nu is het zaak om er een vervolg aan te breien”, klonk het strijdvaardig bij Wouter Vrancken.

Met één oog naar de wedstrijd in Boedapest kijken

Om te overwinteren hebben we ons lot niet meer in eigen handen. Zelf winnen wordt een must en ook Fiorentina moet, op bezoek bij Ferencvaros, aan het langste eind trekken. Zeker richting het einde van de wedstrijd zal er ook met één oog naar de andere wedstrijd in onze groep worden gekeken. Een scenario waar onze jongens ervaring mee hebben. “Dat was tijdens de laatste wedstrijd van het kampioenschap afgelopen seizoen ook zo. Het belangrijkste voor mij is dat we een goed niveau hebben gehaald in de Conference League. Het wordt zaak om dat morgen door te trekken en er een goede wedstrijd van maken. We moeten blijven geloven in de kansen die er zijn en vol onze kans gaan”, aldus Vrancken. “Ik ga ervan uit dat ook in die andere wedstrijd wordt gespeeld om te winnen. Het is niet evident om op de nul te spelen en te verwachten dat je tegenstander dat ook doet. Ook voor zo’n wedstrijden moet je klaar zijn. Ik geloof niet dat ze er een non-match van zullen maken. Maar het heeft geen zin om onze energie daarin te steken. Onze eigen opdracht wordt al moeilijk genoeg. Daar moet alle focus op liggen.”

Van onderschatting geen sprake

De doelstelling voor Vrancken en co is duidelijk: winnen en liefst met zoveel mogelijk goals verschil. Maar onze coach is op zijn hoede. “Er wordt gezegd dat Čukarički met een laag blok speelt. Maar als je ze ziet spelen tegen Fiorentina en Ferencvaros dan is dat geen laag blok meer, maar een agressieve pressing naar voor toe. Het is een andere ploeg dan in de heenronde van de Conference League. We zullen sowieso top moeten zijn om morgen een goed resultaat te halen. Laat staan winnen met twee doelpunten verschil. Het wordt zaak om snel het eerste doelpunt te maken. Hoe sneller dat valt, hoe sneller we ook naar het tweede op zoek kunnen gaan. Hen onderschatten is de grootste fout die we kunnen maken. Ze hebben wel degelijk heel goede voetballers. Als ze ruimte krijgen, spelen ze ook heel goed voetbal. De overtuiging zal er vanaf de eerste seconde moeten zijn”, aldus onze coach.

Depanneren op de rechtsachter

Voor de allesbeslissende wedstrijd kan Vrancken geen beroep doen op eeuwige strijder Daniel Muñoz, die een schorsing uitzit. Zijn gedoodverfde vervanger El Ouahdi viel ziek uit. Daardoor wordt het puzzelen voor onze coach op de rechtsachter. “Er zijn verschillende opties om die leemte in te vullen. Fadera heeft al op de wingback gespeeld. En de manier waarop Muñoz zijn positie invult, is er weinig verschil tussen een fullback en een wingback. We kunnen iemand tegen zijn voet zetten of een centrale verdediger opschuiven. De keuze is gemaakt, maar die houden we nog even voor ons tot morgen”, liet onze coach nog niet in zijn kaarten kijken.

Glunderende Sor

Voor de gelegenheid werd Vrancken geflankeerd door man in vorm, Yira Sor. Met een kamerbrede glimlach nam de Nigeriaan plaats in de perszaal.

“Alles gaat goed”, trapte hij een open deur in. “Als spits is het belangrijkste om goals te scoren. Ik weet dat de coach gelooft in mijn snelheid en in mijn andere kwaliteiten. Ik kijk enorm uit naar de wedstrijd van morgen. Twee seizoenen geleden heb ik al eens veel gescoord in de Conference League. Ik houd echt van deze competitie. Op een Europees toneel mogen acteren is echt belangrijk voor mij. Ook als onze tegenstander in een laag blok staat zal ik mijn mannetje kunnen staan. Ik kies mijn momenten beter dan in het begin van het seizoen”, klonk het zelfbewust bij de pijlsnelle Nigeriaan.

“Als je zo’n specifieke kwaliteiten hebt, moet je die maximaal gebruiken. Je moet connectie krijgen met je teamgenoten om op je kwaliteiten gebruikt te worden”, sloot onze coach daarop aan. “Yira is iemand die heel goed meedenkt en dingen wil oppikken. Dat moet ook groeien. Hij heeft daar hard aan gewerkt. Je ziet dat hij in de laatste wedstrijden waarin hij als centrumspits speelde dat ook goed deed en ook voor dreiging zorgde zodat de verdedigers nooit op hun lauweren konden rusten.”

Ook na de winter nog Europees spelen

Ook het slotakkoord laten we aan onze coach: “Ik zou heel graag overwinteren. Zeker via de groep waarin we zaten. Ik denk dat je kan stellen dat we in één van de sterkste poules zaten van de hele Conference League. Het leuke voetbal dat er tussen die ploegen is gebracht, heeft dat ook bewezen. Het geloof is er zeker om nog iets te doen. Vanaf minuut één moeten we er morgen voluit voor gaan. Dan weet je nooit wat er nog uit de bus valt. Als de kans op overwintering zich morgen voordoet, gaan we er alles aan doen om die te grijpen.”

Afspraak om 18.45 uur in de Cegeka Arena, Genkies!

Onze selectie