do 14 dec 2023, 18:45
KRC Genk KRC Genk 2 - 0 FK Čukarički FK Čukarički

Double or nothing. Daar kwam het donderdagavond tijdens de laatste Europese wedstrijd van 2023 op neer. Zelf moesten onze jongens het Servische FK Čukarički over de knie leggen. Daarnaast moest Fiorentina hetzelfde doen met het stugge Ferencváros, op bezoek in Boedapest. Enkel zo maakten we nog kans op een Europese lente. El Ouahdi raakte net op tijd speelklaar om de geschorste Muñoz te vervangen. Galarza kwam in de plaats van Hrosovsky op het middenveld. Sor behield het vertrouwen van Vrancken in de spits.

Eerste helft

Vrancken voorspelde op deze koude donderdagavond een open wedstrijd en die kreeg hij ook. Het eerste halfuur was verschroeiend. Na amper 50 seconden kreeg Sor een eerste reuzekans. Slechts uitverdedigen bij de bezoekers was de oorzaak, waardoor de bal voor de voeten van Yira belandde. Die zette zijn twee rechtstreekse tegenstanders in de wind, maar besloot vervolgens nipt naast. Even later dook Fadera de grote rechthoek in. Stankovic ging nogal onbesuisd aan de noodrem hangen. Scheidsrechter Cann wees (terecht) naar de stip. Paintsil nam zijn verantwoordelijkheid, maar Filipovic koos de juiste hoek. De Genkse druk bleef enorm. Deze keer stuurde El Ouahdi Joske heerlijk richting doel. Kappen en schieten met links, maar Filipovic zat er opnieuw goed bij. De Genkse storm bleef razen. Sor schoot opnieuw als een schicht de diepte in. Maar zijn balletje breed werd door Fadera op de dwarsligger gemikt. Vanop afstand dan maar, dacht onze kapitein. Vanop zo’n 25 meter vuurde Bryan lichtjes buitenkant voet een raket af richting Filipovic. Door de heerlijke krul in de bal stond de goalie helemaal op het verkeerde been en plakte de openingstreffer tegen de touwen.

Op het halfuur ging Sissoko in een luchtduel als een wildeman met zijn elleboog vol door op het hoofd van Galarza. Het leverde hem onbegrijpelijk slechts geel op. Onze vurige Argentijn kon wel naar de kleedkamer voor een te drieste reactie. Met een man minder moest Vrancken aan het puzzelen. Fadera was het kind van de rekening. Hrosovsky moest het evenwicht centraal herstellen. Met een mannetje meer ging de Genkse storm even liggen, maar veel verder dan enkele afstandsschoten kwamen de bezoekers niet. Zo gingen we na een wervelend eerste half uur met een voorsprong richting kleedkamer, maar moesten we nog wel nog een helft met 10 verder.

Tweede helft

We begonnen even dreigend aan de tweede helft als aan de eerste. Iets voor het uur dekte McKenzie goed door waardoor de bal bij El Khannouss kwam. Onze Marokkaanse middenvelder gaf bijna identiek dezelfde assist als afgelopen weekend in Eupen, door Paintsil met een splijtend balletje alleen op doelman Belic af te sturen. Doelman omspelen en de 2-0 was een feit. Na de dubbele voorsprong schoof Cucaricki wat op, maar een uitgespeelde kans kregen ze niet in elkaar geknutseld. Sterker nog, in de omschakeling was de 3-0 dichterbij dan de aansluitingstreffer. Heynen stuurde Paintsil voor een zoveelste keer het laantje af, maar de bezoekende doelman zat er goed tussen. Voorts kon de pas ingevallen Singh vanop afstand nog voor dreiging zorgen langs de kant van Cucaricki, maar Vandevoordt pareerde prima. Onze opdracht was volbracht, maar we wisten op voorhand dat we het lot niet in eigen handen hadden. Wat op voorhand werd gevreesd, werd in Boedapest werkelijkheid. Ferencváros en Fiorentina deelden de punten, waardoor we ondanks de overwinning, met opgeheven hoofd, het Europees toneel verlaten. 

Opstelling

Vandevoordt, El Ouahdi, Sadick, McKenzie, Arteaga, Galarza, Heynen, El Khannouss (83' El Hadj), Fadera (’37 Hrosovsky), Sor (93' Tolu), Paintsil (85' Bonsu Baah).

Doelpunten

’21 1-0 Heynen
'57 2-0 Paintsil