za 23 dec 2023, 20:45
Anderlecht Anderlecht 2 - 1 KRC Genk KRC Genk

Na drie overwinningen op rij trokken onze jongens vol vertrouwen richting het Lotto Park. Opvallend: bij Anderlecht geen Vertonghen (blessure) en Debast (schorsing) centraal achterin. Aan Genkse kant quasi dezelfde 11 als vorige week tegen Kortrijk. Enkel Sadick kwam in de plaats van McKenzie centraal achterin.

Eerste helft

De intussen gekende lichtshow in het Lotto Park zette het stadion meteen op scherp. Maar op het veld waren het onze Genkies die in de beginfase het spektakel verzorgden. Sor, vol vertrouwen, toonde zich meteen met een knal van buiten de zestien. Maar kon, net als Muñoz even later, niet kadreren. Ook Fadera dook de grote rechthoek in, zijn trap met links stuitte op de vuisten van Schmeichel.

De thuisploeg acteerde vooral in de omschakeling. Een omhaal van Verschaeren was te zwak om Vandevoordt te bedreigen. Aan de overkant vond Sor Paintsil die vanop afstand zijn kans waagde. Zijn bal ging tegen de arm van Delaney. Na een bezoek aan het scherm wees Verboomen naar de stip. Heynen besloot op Schmeichel, maar Sor volgde goed en werkte de 0-1 tegen de netten. Gejuich dat snel plaatsmaakte voor onbegrip. De VAR had Sor - net als drie Anderlechtspelers - te snel zien vertrekken. Hernemen zegt de regel dan, maar tot grote verbazing was de bal voor Schmeichel. Zo werd ons een 300% kans ontnomen. Een scheidsrechterlijke dwaling zonder meer. De jongens van Vrancken lieten het niet aan hun hart komen. De partij ging goed op en neer. Fadera vond de infiltrerende Heynen, die Schmeichel van dichtbij tot een knappe reflex dwong. Aan de Genkse kooi vond een listige vrije trap van Dreyer geen medemaat. Zo gingen we, na een scheidsrechterlijke dwaling, rusten met een gelijke stand

Tweede helft

Net als in de beginfase van de eerste helft, dicteerde Genk ook het begin van de tweede helft. Eerst voorkwam Delaney gevaar vanop rechts, later stak Patris een voet tussen een veelbelovende voorzet. Delaney kreeg in de 16 opnieuw de bal tegen de arm. Opnieuw gaf Verboomen geen krimp. Muñoz had een - wel heel licht - foutje gemaakt voorafgaand de handsbal. Anderlecht rekende op de tegenprik, en reageerde via Dreyer. Oog-in-oog met Vandevoordt trok onze doelman aan het langste eind. Op hun beurt combineerden Kayembe en Fadera op de linkerflank, alvorens Sor aan de eerste paal te bedienen. Creatief probeerde onze spits het met een deviatie achter het steunbeen, maar gaf niet voldoende kracht mee. Tolu kreeg nog 20 minuten en toonde zich meteen. Op een kopbal van de invaller had Schmeichel een prima reflex in huis, maar op de herneming had hij geen verhaal. Fadera nam het leer proper op de slof en bracht ons verdiend op voorsprong. Als een donderslag bij heldere hemel hees paars-wit zich toch langszij. Een onhoudbaar afstandsschot van Leoni wiste het openingsdoelpunt uit. Anderlecht, dat tevreden oogde met een punt, plooide opnieuw terug tot de eigen speelhelft. Elke Genkse voorzet werd weggekegeld, een botsend balletje van El Khannouss gered. Toen Muñoz de 16 wilde induiken werd hij foutief afgestopt. Maar geen vrije trap volgens Verboomen. Wel - een vijfde - gele kaart voor Muñoz. In het slot ontfutselde Ashimeru op onstuimige wijze de bal van Paintsil. Waar Muñoz voor een gelijkaardige fase eerder nog de fout tegen kreeg, zag Verboomen er nu geen graten in. De fase leidde een laatste aanval in van de thuisploeg, waarop Dreyer het eindstation was en de 2-1 tegen de netten trapte. Een onterecht resultaat, gezien onze dominantie. Man van de match? Helaas de scheidsrechter die onnodig een hoofdrol opeiste. 

De club beraadt zich momenteel over verdere stappen om deze wedstrijd aan te vechten.

'Ik zit hier met een speciaal gevoel. Je speelt eigenlijk een perfecte wedstrijd op een moeilijk bespeelbaar veld. Daar moet ik mijn jongens proficiat voor wensen. Offensief waren er goede acties, defensief gaven we weinig weg. Chapeau met de manier waarop je hier komt voetballen.' - Wouter Vrancken


Opstelling

Vandevoordt, Muñoz, Cuesta, Sadick, Kayembe (94' Zeqiri), Hrosovsky, Heynen, El Khannouss (94' El Hadj), Fadera (86' Bonsu Baah), Sor (68' Tolu), Paintsil.

Doelpunten

0-1 70' Fadera
1-1 75' Leoni 
2-1 90+1' Dreyer