za 20 apr 2024, 20:45
KRC Genk KRC Genk 2 - 1 Anderlecht Anderlecht

Na de knappe 7 op 9 uit de eerste drie Play-off wedstrijden kwam de nieuwe leider, Anderlecht, richting Limburg. De doelstelling was opnieuw glashelder: voor een overvolle Cegeka Arena de drie punten thuishouden. Fadera verving Kayembe op de linkse wingback.

Eerste helft

In de reguliere competitie dicteerden onze jongens zowel thuis als in het Lotto park de wet tegen Anderlecht. Toch was de oogst een magere 1 op 6. “Het wordt tijd om ons te belonen was Vrancken voor de aftrap duidelijk.” Onszelf belonen, dat deden onze jongens al snel. Terwijl de decibelmeter in de Cegeka Arena een piekmoment kende, componeerden onze jongens op het veld. Hrosovsky en Tolu namen Schmeichel onder de proef, El Ouahdi probeerde het later met een volley. En dan waren we nog maar tien minuten ver. Uiteindelijk kregen we op het kwartier loon naar werken: Tolu zonderde zich sterk af van Vertonghen, en schoof op aangeven van El Ouahdi de aansluitingstreffer tegen de netten. Nadien eenzelfde patroon. Galarza en Hrosovsky dicteerden de wet op het middenveld. El Khannouss schoot vanop een afstand in de handen van Schmeichel, Sadick deed even later hetzelfde van dichtbij. Anderlecht verzamelde wat meer balbezit, maar op een slinger van Augustinsson na konden ze geen kansen in elkaar knutselen. Zo gingen we met een meer dan verdiende 1-0 voorsprong richting kleedkamer.

Tweede helft

Anderlecht liet tijdens de eerste 45 minuten geen enkel schot tussen de palen noteren. Het sein voor Riemer om in te grijpen. Delaney kwam Leonie vervangen. Anderlecht kwam feller uit de kleedkamer. Eerst moest Vandevoordt een  kopbal van Dolberg overtikken. Op daaropvolgende hoekschok knikte Gattoni maar net over. Wat later schudde Amuzu een pegel uit zijn sloffen. Zijn afstandsschot strandde op de paal. Maar een groot Brussels offensief bleef uit. Onze jongens hadden de match onder controle. Maar de score verdubbelen lukte niet. Tolu bracht de bal in de zestien voor de inlopende El Ouahdi. Zijn gekruist schot ging een centimeter naast. Schmeichel ging twee keer goed plat op volleys van Galarza en Hrosovsky richting doel. We hadden de wedstrijd in een houdgreep. Anderlecht kwam nauwelijks nog aan kansen, tot Dreyer plots uit het niets met een onhoudbare krul de 1-1 op het scorebord plaatste. Totaal tegen de gang van het spel in. We bleven vechten. Met het eindsignaal in zicht ging een knal van Fadera in de 16 op de arm van Sardella. Strafschop oordeelde Lardot. Een koud kunstje voor de ingevallen Zeqiri die met een ijskoude panenka de 2-1 eindstand op het bord zette. De Cegeka Arena ontplofte. Dankzij deze overwinning springen we over Club Brugge naar de derde plaats in het klassement.

We zien ons woensdag in Jan Breydel, Genkies voor het vervolg van de Champions' Play-offs. 

Wouter Vrancken: "Over het algemeen hebben we de wedstrijd gedomineerd. Algemeen was er veel kwaliteit aan de bal, pressing en hebben we de ruimtes benut. Het is een meer dan een verdiende overwinning."

Opstelling

Vandevoordt, Sadick, Cuesta, McKenzie, El Ouahdi, Galarza, Hrosovsky, Fadera ('90 Sobol), El Khannouss, Ait El Hadj ('82 Adedeji-Sternberg), Tolu ('73 Zeqiri)

Doelpunten

1-0 '14 Tolu
1-1 '75 Dreyer
2-1 '90+1 Zeqiri