za 15 sep 2018, 20:30
KRC Genk KRC Genk 1 - 0 Anderlecht Anderlecht

Philippe Clement kon zijn oren niet geloven voor de wedstrijd. “Is het al twintig jaar geleden dat Genk in de competitie nog eens won van Anderlecht ? Dat moet dan in het jaar geweest zijn dat ik hier nog speelde. Moeilijk te geloven als je de generaties topvoetballers bekijkt die hier sindsdien gespeeld hebben. Hoe dan ook, ik bekijk het dan maar als een mooie uitdaging voor de spelers. Ik ben vooral tevreden dat we dat in een vol stadion kunnen proberen,” vertelde Clement.

De enige vraag die Clement zich hoefde te stellen was wie er de geschorste Malinovskyi zou vervangen. Dat werd uiteindelijk Bryan Heynen. Linksachter Uronen moest afhaken, in zijn plaats speelde Nastic.

Hein Vanhaezebrouck was er als de kippen bij om de favorietenrol in de schoenen van KRC Genk te schuiven. “Ze hebben een voorsprong op ons,” vertelde de RSCA coach. “Ze werken al drie jaar met dezelfde ploeg en ze maken indruk. Voor mij zijn ze één van de titelkandidaten, misschien zelfs de grootste,” zo bewierookte Vanhaezebrouck zijn tegenstander.

Bij Anderlecht was Vranjes geschorst. Bornauw (enkel) en Lawrence (hersenschudding) waren niet beschikbaar. Voor de wedstrijd was ook Trebel nog twijfelachtig maar hij geraakte wedstrijdfit en startte in de basis. Appiah speelde in de plaats van Bakkali.

Eerste helft in evenwicht.

Het was Genk dat de toon aangaf in de eerste vijf minuten, zonder kansen evenwel. Het eerste schot tussen de palen kwam van de bezoekers. Met de trap van Dimata had Vukovic geen enkel probleem. Een snelle tegenstoot via Pozuelo en Heynen bracht Samatta in schietpositie maar het kanon van Ally had nog afstelwerk nodig. De bal ging ver naast. Anderlecht antwoordde met een schot van Saelemaekers in de rechter benedenhoek. Opnieuw had Vukovic er geen moeite mee.

Dan was het wachten tot in minuut drieëntwintig toen Pozuelo snel Samatta op weg zette naar doel. Doelman Didillon haalde de angel uit het voorzetschot. Een mooie combinatie over links bracht kort daarna Heynen in schietpositie maar zijn schot week af op een Brusselse voet. De aansluitende hoekschop werd door diezelfde Heynen maar nipt naast gekopt. Nog voor het halfuur kreeg Heynen zijn derde kans. Samatta legde breed maar Bryan duwde de bal met binnenkant voet net naast.

Na vijfendertig minuten achtte Pozuelo zijn moment gekomen. Hij dreef op met de bal, zette met een schijnbeweging zijn man in de wind maar zag zijn mooi gekrulde bal in extremis nog afwijken op een verdedigende voet. Aan de overkant kwam Makarenko vrij te staan, schuin voor doel. Hij haalde meteen uit maar opnieuw stak Vukovic er een stokje voor.

Doelpunt Dewaest breekt de ban.

Genk begon de tweede helft met een gelukje. Makarenko trapte op doel, de bal week af op de voet van Lucumi en Vukovic had al zijn talent en een beetje hulp van de voetbalgoden nodig om het leer over de lat te tikken. Het doelpunt viel wel aan de overkant. Anderlecht kreeg een hoekschop niet weg, Heynen werd tegen het canvas geduwd maar iedereen was Dewaest vergeten. Seba pegelde van dichtbij de 1 – 0 op het scorebord.

Twee minuten later danste Trossard tussen Najar en Appiah door  maar zijn schot strandde in een bos van benen. Kort daarop was het geluk opnieuw aan Genkse zijde. Makarenko trapte languit vallend op doel maar de bal ketste af op de hielen van zijn ploegmaat Dimata. Terug naar de overkant dan waar Pozuelo meesterlijk breed legde richting Samatta maar Milic slaagde er nog in om de trap van Samagoal te doen afwijken. Doelman Didillon deed met een mooie reflex de rest van het reddingswerk.

Gerkens probeerde het nog met een streep van ver buiten de zestien maar kon Vukovic daarmee niet imponeren. Ook Genk toonde zich. Pozuelo zette scherp voor maar noch Trossard, noch Heynen konden afwerken. Aan de andere kant ging Saelemaekers aan de haal. Zijn voorzet werd door de pas ingevallen Musona van dichtbij naast getrapt. Samatta vond even later met een boogbal Maehle aan de tweede paal. De Deen kreeg zijn schot in één tijd niet gekadreerd.

Balverlies bij Anderlecht leverde een nieuwe kans op voor de thuisploeg. Pozuelo controleerde en haalde uit vanuit stand. De bal zeilde nipt voorlangs. Datzelfde lot was een vrije trap van Alejandro beschoren met nog een goede tien minuten te gaan. Het antwoord van Anderlecht kwam er met een streep van Saief. Vukovic ging overtuigend plat en stopte het schot.

Met Aidoo voor Ndongala en Seck voor Heynen zorgde coach Clement voor meer fysieke kracht op het middenveld. Drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd had Trossard de 2 – 0 aan de voet toen Pozuelo hem slim vrijspeelde in de zestien. Het schot van Leandro werd door Didillon in hoekschop geduwd. De laatste minuten werd er nog aardig gebikkeld. Seck en Trebel stonden neus aan neus en gingen in het boekje van Lambrechts. Maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. Voor het eerst in twintig jaar klopte Genk Anderlecht in eigen huis in competitieverband.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Maehle, Lucumi, Dewaest, Nastic, Berge, Heynen (85’ Seck), Pozuelo (93’ Paintsil), Ndongala (82’ Aidoo), Trossard en Samatta.

Opstelling RSC Anderlecht : Didillon, Milic, Sanneh, Najar, Appiah (64’ Saief), Makarenko, Trebel, Saelemaekers, Gerkens (64’ Musona), Dimata (75’ Bakkali) en Santini.

Doelpunten :
49’ : 1 – 0 : Dewaest

Gele kaarten : 52’ Heynen, 88’ Bakkali, 92’ Seck, 92’ Trebel, 93’ Samatta

Rode kaarten :

Scheidsrechter : Erik Lambrechts

Toeschouwers : 20.850