vr 03 mei 2019, 20:30
KRC Genk KRC Genk 4 - 0 Royal Antwerp FC Royal Antwerp FC

“Antwerpen is een moeilijk te bespelen tegenstander. Ze passen zich altijd goed aan aan de tegenstander en gooien hun fysieke middelen in de strijd. Toch hebben ze ook de nodige technische kwaliteit. Ze staan dan ook waar ze verdienen te staan,” vertelde Philippe Clement voor de wedstrijd.

De Genkse coach kon in elk geval beschikken over zijn volledige kern. Enkel Neto Borges was zeker out. Jhon Lucumi was nog twijfelachtig na zijn blessure in Gent maar haalde uiteindelijk het wedstrijdblad niet. Joakim Maehle nam begin deze week een dagje rust. “Maar dat was enkel een groot onderhoud voor de motor,” vertelde de sympathieke Deen.

Bij Antwerp konden ze nog twee kanten opkijken. Naar boven want maar drie punten achterstand op Brugge, naar beneden want twee punten voorsprong op Standard. “Ik kijk altijd alle kanten uit,” aldus Laszlo Bölöni.

“Genk verdient het om kampioen te worden,” vertelde de Roemeen. “Toch gaan we proberen om hun titelfeestje nog even uit te stellen.”

Malinovskyi zet strafschop om.

Zelden een wedstrijd gezien die aan zo’n hoog tempo begon. Van bij het eerste fluitsignaal gingen beide ploegen vrijuit hun kans. De Antwerpse verdediging moest al meteen een voorzet van de infiltrerende Maehle afweren en Heynen kon net niet bij een voorzet van diezelfde Maehle. Samatta kon de afvallende bal al evenmin afwerken.

Aan de overkant kreeg Mbokani een dot van een kans maar moederziel alleen centraal voor doel kopte de Congolees naast. Rodrigues onderschepte dan de bal en rukte op. Zijn poging ging hoog over. Mbokani kwam niet tot koppen onder druk van Dewaest toen Baby goed voorzette. Aan de overkant wurmde Maehle zich tussen twee verdedigers. Hij viseerde het kleine gaatje dat Bolat vrijliet aan de eerste paal maar de Turkse international had een prima reflex in huis. Een scherpe voorzet van Uronen vanop links werd door Van Damme in extremis weggetrapt voor de aanstormende Samatta. Dan moest Bolat een voorzet van Trossard wegzweven voor de neus van Heynen.

In minuut 24 was het Maehle die voorzette. Arslanagic duwde de bal weg met de hand boven het hoofd van Heynen en de bal ging op de stip. Malinovskyi gaf Bolat geen schijn van een kans en pegelde de penalty in de rechterbenedenhoek. Dat luidde een festival van goede aanvallen van Genkse kant in. Dewaest kon net niet bij een harde vrije trap door het midden van Malinovskyi. Maehle kneep naar binnen en trapte met links, Bolat had er geen moeite mee. Trossard stak een vrije trap leep over de grond tot bij Ito. De Japanner kon niet afwerken en ook Heynen kreeg de afvallende bal niet in doel.

Diezelfde Heynen werd door Yatabaré in extremis afgestopt toen hij alleen op weg was riching doel. Even later had Aidoo pech. Hij verlengde een vrije trap van Malinovskyi met het hoofd maar de bal landde op de bovenkant van de lat. De 1 – 0 voorsprong aan de rust mocht verdiend genoemd worden.

Sprekende overwinning met nog drie doelpunten na de rust.

De tweede helft begon met een prima afstandsschot van Rodrigues. Vukovic was bij de pinken en ranselde de bal uit zijn doelvlak. Aan de overkant dolde Samatta met Van Damme en zette voor. Bolat moest zich uitrekken om de angel uit de voorzet te halen.

Dan maakte Genk het in twee minuten af. Eerst stuitte Trossard nog op Bolat toen hij achter het steunbeen een voorzet van Ito probeerde binnen te deviëren. Maar dan was het raak. Samatta mocht oprukken na dom balverlies van Simao, wachtte het juiste moment af en schilderde de bal mooi voorbij Bolat. Twee minuten later zette Trossard zich door, haalde de achterlijn en legde breed. Samatta kon er niet bij maar aan de tweede paal kon Ito wel afwerken. 3 – 0 en match gespeeld.

Toch bleef Genk gaan. Uronen moest zijn doelman eerst nog wel bijstaan toen Simao van dichtbij trapte. De Fin haalde de bal van de lijn. Bolat moest redden wat er nog te redden viel toen hij Ito als een duiveltje uit een doosje voor zich zag opduiken. De Japanner ontweek vlak daarna een vlijmscherpe tackle van Van Damme om dan Heynen te bereiken. Bryan kapte zich vrij maar kon niet afwerken. Doelpuntenmaker Malinovskyi was dan al vervangen door Wouters, even later gevolgd door Samatta die plaats ruimde voor Gano. De zege kwam niet meer in gevaar. Het werd zelfs nog 4 – 0. Arslanagic trapte Uronen onderuit in de zestien en de bal ging voor de tweede keer op de stip. Heynen stuurde Bolat de verkeerde kant voor het vierde Genkse doelpunt van de avond. We houden onze voorsprong van zes punten op Brugge. Nog drie wedstrijden te gaan.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, Maehle, Aidoo, Dewaest (89’ Seigers), Uronen, Berge, Heynen, Malinovskyi (67’ Wouters), Ito, Trossard en Samatta (84’ Gano).

Opstelling R. Antwerp FC : Bolat, Juklerod, Rodrigues (77’ Bolingi), Baby (63’ Owusu), Arslanagic, Simao (68’ Refaelov), Govea, Van Damme, Haroun, Yatabare en Mbokani.

Doelpunten :

25’ : 1 – 0 : Malinovskyi (strafschop)
56’ : 2 – 0 : Samatta
58’ : 3 – 0 : Ito
92’ : 4 – 0 : Heynen (strafschop)

Gele kaarten : 35’ Mbokani, 53’ Govea, 59’ Baby, 65’ Rodrigues, 67’ Haroun, 81’ Arslanagic