za 20 jul 2019, 20:30
KRC Genk KRC Genk 3 - 0 KV Mechelen KV Mechelen

Met de Supercup kon Felice Mazzu al meteen voor zijn nieuwe ploeg de tiende prijs binnenhalen. “Maar die pluim wil ik niet op mijn hoed steken,” vertelde de Karolinger vooraf. “Als we de supercup winnen zal dat de verdienste zijn van de trainer en het team van het vorige seizoen. Zij zijn kampioen geworden en daarom mogen we nu deze wedstrijd spelen.”

Voor zijn eerste wedstrijd bouwde Mazzu wel verder op het stramien van vorig seizoen maar er waren toch wel wat wijzigingen. Achteraan debuteerde nieuwkomer Cuesta en begon De Norre als rechtsachter ter vervanging van de licht geblesseerde Maehle. In het middenveld stond Piotrowski aan de aftrap. Op de linkerflank keerde Benson terug na zijn uitleenbeurt aan Moeskroen.

KV Mechelen coach Wouter Vranken wachtte nog altijd op de broodnodige versterkingen. “Veel veranderen kan ik nog niet want het zijn nog altijd dezelfde spelers. Maar er wordt aan gewerkt. Het is dan wel David tegen Goliath maar we hebben toch Goliath verslagen in de bekerfinale,” aldus de oud Genk speler.

Eerste doelpunt van het nieuwe seizoen is voor kapitein Dewaest.

De wedstrijd begon met een meesterlijke beweging van Ito. Hij draaide prachtig weg van zijn bewaker maar zijn poging werd in hoekschop geduwd. Nog voor minuut tien scoorde Piotrowski op voorzet van Heynen maar scheidsrechter Visser had voorafgaandelijk handspel gezien en het feestje ging niet door.

Op het kwartier opende Genk de score. Benson mocht een vrije trap nemen centraal voor doel. Hij krulde de bal voorbij de muur maar Verrips kon het leer nog wegduwen. De slim meegelopen Sébastien Dewaest duwde van dichtbij binnen.

Mechelen kwam even piepen toen Storm de zestien binnenglipte. Vukovic gooide zich in de baan van het schot en Berge ruimde verder op. Genk antwoordde meteen met een kopbal van Dewaest in de handen van Verrips. Na nog een afschamper van Storm stond Benson aan de overkant aan het kanon. Hij pegelde een balletje breed van Piotrowski in één tijd via de paal nipt naast.

Mechelen probeerde in de wedstrijd te komen maar de thuisploeg gaf hen gewoon de kans niet. Piotrowski haalde uit van ver maar zijn schot bleef steken in het pak. Samatta pikte op en draaide zich vrij. Zijn schot werd in hoekschop geduwd. Bryan Heynen bracht de corner scherp voor doel en opnieuw Dewaest zette er het hoofd tegen. De bal ging naast. Op slag van rust moest de paal redding brengen voor de bezoekers toen Benson een voorzet van De Norre op het kader kopte. Zo bleef het bij 1 – 0 aan de rust.

Dewaest en Vanzeir ronden het af.

De tweede helft begon met een uithaal van Piotrowski. Hij kreeg de bal onorthodox toegespeeld door Dewaest waardoor hij zijn schot niet kon kadreren. De bal ging in de handen van doelman Verrips. Nog voor het uur gingen Berge en Benson hun kans. De Noor ging op wandel en haalde dan keihard uit met rechts maar trapte nipt naast. De Genkse linkerflank zag zijn poging via een Mechelse voet in hoekschop gaan.

Het tweede doelpunt viel net na het uur. Heynen nam een vrije trap vanop rechts. De bal belandde haarfijn op het hoofd van Dewaest en dan weet je het wel. De dubbele voorsprog was een feit. Drie minuten later mocht de 18-jarige Zweed Benjamin Nygren debuteren in de Genkse hoofdmacht. Hij kwam Piotrowski vervangen.

De wedstrijd kabbelde gezapig verder. Ito sneed naar binnen en trapte met links maar net voorlangs. Met nog een kleine twintig minuten te gaan kwam Vanzeir Samatta vervangen. De Tanzaniaan was nog maar een weekje terug na de Africa Cup en geraakte vermoeid. Nadat Corryn bij de enige gevaarlijke spelfase van de bezoekers in de tweede helft op de paal trapte zorgde de jonge Genkse spits even later voor het derde doelpunt van de avond. Hij ging alleen op Verrips af, trapte de bal iets te ver toen hij de doelman omspeelde maar heroverde het leer ondanks de druk van twee verdedigers om dan vanuit een scherpe hoek binnen te trappen. Het bleef bij 3 – 0 : onze tiende prijs was binnen.

Opstelling KRC Genk : Vukovic, De Norre, Cuesta, Dewaest, Uronen, Berge, Heynen, Piotrowski (63’ Nygren), Ito (76’ Ndongala), Benson en Samatta (71’ Vanzeir).

Opstelling KV Mechelen : Verrips, Van Cleemput, Bijker, Swinkels, Togui, Storm (80’ Bosiers), Van Damme (89’ Vranckx), Schoofs, Engvall (66’ De Camargo), Corryn en Peyre.

Doelpunten :

14’ : 1 – 0 : Dewaest
61’ : 2 – 0 : Dewaest
84’ : 3 – 0 : Vanzeir

Gele kaarten : 65’ Schoofs, 67’ Engvall, 88’ Bijker, 88’ Nygren, 92’ Van Cleemput