vr 13 sep 2019, 20:30
Charleroi Charleroi 2 - 1 KRC Genk KRC Genk

Voor coach Felice Mazzu was dit natuurlijk een speciale wedstrijd als voormalig coach van de tegenstander. “Dat mag je wel zeggen. Het wordt zelfs een beetje emotioneel. Omdat Charleroi mijn eerste club was op het hoogste niveau maar ook omdat de stad mij alles gegeven heeft. Het is de stad van mijn familie, ik ben hier opgegroeid en ik heb hier school gelopen. Als mijn spelers 10% extra willen geven omdat de match mij nauw aan het hart ligt is dat mooi meegenomen. Toch moeten ze alleen spelen voor hun supporters, voor hun club en voor zichzelf,” vertelde Mazzu voor de wedstrijd.

Behalve Vukovic kon Mazzu beschikken over zijn volledige wedstrijdkern. Lucumi was donderdagmiddag nog niet terug van de wedstrijd met zijn nationale ploeg, hij kreeg rust. Waarschijnlijk met het oog op de eerste Champions League wedstrijd in Salzburg koos de coach ervoor zijn basiselftal op vier plaatsen te wijzigen. Achterin verving Cuesta Lucumi, Hro­šovský startte in de plaats van Piotrowski op het middenveld. Samatta, licht geblesseerd aan de knie teruggekeerd van de Tanzaniaanse nationale ploeg werd vervangen door Onuachu die meteen debuteerde voor KRC Genk. Ook Ito mocht rusten, in zijn plaats begon Ndongala aan de wedstrijd.

Voor kersvers Charleroi coach Karim Belhocine werd het de eerste echte test. “Ons seizoensbegin is niet slecht. Een wedstrijd tegen regerend landskampioen Genk wil je als speler altijd graag spelen. We zullen negentig minuten lang en in elke linie op ons best moeten zijn om iets te rapen,” klonk het daar. Belhocine had al evenmin selectieproblemen. Zijn volledige kern was inzetbaar.

2 – 0 achter aan de rust.

Tot aan minuut 25 gebeurde er niet veel op Mambourg. Het balbezit was voor de bezoekers maar dat leverde niet veel op. Onuachu bracht Penneteau wel even in de problemen toen die aarzelde bij een terugspeelbal en Dewaest knikte op vrije trap van Uronen naast. Ilhaimaharitra dreigde even aan de overkant maar Dewaest en Coucke weerden het gevaar af. Maar dan kregen we twee penaltyfases kort na elkaar. Paintsil slalomde de zestien in en ging neer in een duel. Geen strafschop oordeelde scheidsrechter Verboomen.

Een minuutje later liet Dewaest de bal lopen voor Coucke. Fall zat er tussen en die ging gretig neer na vermeend contact met de Genkse doelman. Dit keer vond Verboomen het wel genoeg voor een strafschop. Morioka gaf Coucke geen schijn van kans. Amper drie minuten later verdubbelde Nicholson de score. Op de rand van de zestien nam de Jamaïcaan aan met rechts en knalde dan met links voorbij Coucke.

Op slag van rust geraakte Paintsil geblesseerd en moest vervangen worden. Meteen de kans voor Theo Bongonda om zijn eerste officiële minuten in de Jupiler Pro League te maken voor Genk. Amper een minuut op het veld scoorde Theo ei zo na. Heynen slingerde een vrije trap voor doel, Bongonda klom het hoogst maar kopte nipt over. Dat was ook het laatste wapenfeit van de eerste helft. Aan de rust stond het 2 – 0 in het voordeel van de thuisploeg.

Onuachu scoort de aansluitingstreffer.

De tweede helft begon met een trap hoog over van Berge die een afvallende bal in één tijd op de slof nam. Tien minuten ver na de rust kwam Ito Bryan Heynen vervangen. Zo mocht Ndongala post vatten naast Onuachu in de spits. Op het uur viel de aansluitingstreffer. Uronen bracht voor vanop links en languit vallend kopte Onuachu zijn eerste doelpunt in Genkse loondienst tegen de touwen. We hadden opnieuw een wedstrijd.

Met nog een kleine tien minuten te gaan gooide Felice Mazzu ook Hagi in de strijd in de plaats van De Norre. In blessuretijd moest Penneteau zijn ploeg redden toen Ito voorzette en Onuachu kon koppen. Wat de bezoekers ook probeerden, doorheen de muur van de thuisploeg geraakten ze niet meer. Het bleef bij 2 – 1.

Opstelling R.C.S.Charleroi: Penneteau, Diagne, Diandy, Nicholson (87’ Willems), Marinos (83’ Busi), Dessoleil, Nurio, Ilaimaharitra, Fall, Morioka (45’ Rezaei) en Bruno.

Opstelling KRC Genk : Coucke, De Norre (81’ Hagi), Cuesta, Dewaest, Uronen, Berge, Heynen (54’ Ito), Hrošovský, Ndongala, Paintsil (44’ Bongonda) en Onuachu.

Doelpunten:

26’ : 1 – 0 : Morioka (strafschop)
29’ : 2 – 0 : Nicholson
61’ : 2 – 1 : Onuachu

Gele kaarten: 51’ Ilhaimaharitra, 69’ Bruno, 72’ Dessoleil, 73’ Dewaest, 80’ Marinos, 84’ Busi, 94’ Rezaei