Voor de interlandbreak van november heeft KRC Genk acht spelers uitgewuifd. Voor een aantal onder hen wordt het erg spannend. De Europeanen hebben opdrachten in de Nations League, maar voor Patrik Hrošovský staat er een echte finale op het programma met als inzet een plaats op het EK van komende zomer. Wie met een brede glimlach is uitgevlogen is Daniel Muñoz. Hij is voor het eerst geselecteerd voor de Colombiaanse nationale ploeg en kon samen met Jhon Lucumí het vliegtuig op. Weer iets om als club heel trots op te zijn!

De eerste Genkie op internationale missie is al in actie gekomen: Joakim Mæhle speelde 80 minuten (opnieuw als linksachter) met Denemarken mee in de vriendschappelijke ontmoeting met Zweden. De Denen wonnen ook met een door corona gedevalueerde selectie met 2-0. Komende zondag ontvangt Denemarken in de Nations League Ijsland en op woensdag 18 november spelen ze in Leuven tegen de Rode Duivels, mogelijk nog met de groepswinst als inzet. 

Jere Uronen keek vanop de bank toe hoe zijn Finse ploegmaats stuntten in het Stade de France: 0-2 oefenwinst bij Frankrijk, een prestigezege. Ook Finland speelt nog twee keer Nations League: in Bulgarije en in Wales.


Finale voor Hrošovský en Slovakije: laatste horde naar EK

Vanavond hangt heel voetbalminnend Slovakije voor de buis, want hun voetbalelftal speelt een finale in de play-offs voor het EK van komende zomer. Patrik Hrošovský en co hebben al een lang parcours afgelegd en moeten nu de klus klaren in en tegen Noord-Ierland. De resterende opdrachten in de Nations League tegen Schotland (zondag) en bij de buren van Tsjechië (woensdag) zijn dan van minder belang. 


WK-kwalificatie: Colombia met Lucumí én Muñoz, Nigeria met Onuachu

Hij glunderde toen hij zijn allereerste oproeping kreeg: Daniel Muñoz mag zich Colombiaans international noemen. Hij voegde zich samen met Jhon Lucumí bij de selectie van het sterke voetballand waar kerels als Davinson Sánchez, James Rodríguez en (de nu licht geblesseerde) Radamel Falcao de dienst uitmaken. Daar kunnen we als club alleen maar heel trots op zijn. De 'Selección' staat voor twee belangrijke opdrachten in de WK-kwalificatie: vrijdagnacht onze tijd ontvangen ze Uruguay en volgende week dinsdag spelen ze in Ecuador. Colombia staat voorlopig derde, achter Brazilië en Argentinië. De eerste vier kwalificeren zich rechtstreeks voor het WK in Qatar.
Als gewezen aanvoerder van de U20 is het mogelijk een kwestie van tijd of ook Carlos Cuesta wordt opgeroepen. Drie Colombianen die het samen goed doen in België: dat wekt ook de aandacht in Colombia. Genk-woordvoerder Peter Morren mocht in een druk bekeken live uitzending op de Colombiaanse televisie tekst en uitleg geven. 

Ook Paul Onuachu moet aan de slag in de WK-kwalificatie, maar dan in de Afrikaanse zone. Paul speelt met Nigeria twee keer tegen Sierra Leone: eerst in eigen land, dinsdag de terugwedstrijd. 


Oefenen voor Ito, geen kwalificatiestress meer voor Toma

Junya Ito moet met Japan in 2021 nog WK-kwalificatiematchen afwerken. Voorlopig blijft het bij oefenwedstrijden. Ito zit in Oostenrijk, waar Japan oefent tegen Panama en Mexico (zonder Gerardo Arteaga).

Tenslotte is er Bastien Toma. De beloften van Zwitserland zijn al zeker van hun plaats op het EK van maart volgend jaar, na een perfect parcours van 24 op 24. Ze spelen vanavond tegen Azerbeidjan en maandag in Frankrijk. In principe is Toma de eerste van onze internationals die terug in Genk zal staan.