Ondanks coronacrisis blijft KRC Genk financieel stabiel en schuldenvrij

16-11-2020

Op onze jaarlijkse Algemene vergadering is traditioneel ook de jaarrekening besproken. De club kan over het afgelopen seizoen bijzonder fraaie cijfers voorleggen. Uitstekend nieuws dus in coronatijden: onze club blijft financieel stabiel en schuldenvrij. 

De jaarlijkse bijeenkomst van de Algemene Vergadering vond deze keer niet plaats in de Luminus Arena, maar gebeurde op een digitale coronaproof manier. Technisch directeur Dimitri de Condé en trainer John van den Brom gaven toelichting bij de sportieve situatie van KRC Genk en kijken samen met veel optimisme naar de toekomst. Financieel directeur Filip Aerden zorgde voor tekst en uitleg bij de financiële jaarrekening. 

Uitzonderlijk resultaat: bijna 30 miljoen euro winst

De jaargang 2019-2020 is afgesloten met een uitzonderlijk positief saldo van 29,1 miljoen euro, en dat ondanks de coronacrisis die ons allemaal al sinds begin maart in een greep houdt. Onze club blijft dus uitermate gezond, want we zijn financieel stabiel en schuldenvrij. Het eigen vermogen bedraagt momenteel 74,6 miljoen euro. Daarnaast is er een voorziening van 20 miljoen euro aangelegd omwille van de verwachte financiële impact van COVID-19 in de volgende seizoenen. 

De inkomsten bedroegen 127 miljoen euro, een stijging van ruim 71 miljoen ten opzichte van het voorgaande seizoen. Het verschil is voornamelijk toe te schrijven aan de campagne in de Champions League (18), meer uitgaande transfers (54) en meer tijdelijke transfers (2). De vroegtijdige beëindiging van de competitie heeft wel voor een minderopbrengst (3) gezorgd. 

Door het spelen van Europees voetbal, uitgaande transfers en in functie van de verdere uitbouw van de ploeg, zijn er uitzonderlijk wel meer salarissen en premies uitgekeerd (+7). Belangrijke inkomende transfers hebben ook de afschrijvingen doen stijgen (+5,6). 

Belangrijke en noodzakelijke financiële reserve voor de toekomst

De unieke samenloop van Champions League-voetbal en uitgaande transfers bezorgt onze club een belangrijke en noodzakelijke financiële reserve. Voor het huidige seizoen 2020-2021 streeft de club mede door COVID-19 - waarvoor dus al een belangrijke voorziening werd aangelegd - naar een zo goed mogelijke uitkomst. 

Onze doelstellingen op middellange termijn blijven dezelfde. De beschikbare middelen zullen gereserveerd worden voor de verdere sportieve uitbouw van de club en aangewend worden in de investering van een gloednieuw trainingscomplex. Dat laatste is noodzakelijk om ook in de toekomst onze jeugd in optimale omstandigheden te kunnen begeleiden en verder te ontwikkelen, overeenkomstig de filosofie van de club. KRC Genk bereidt zich ook verder voor om op middellange termijn in een nieuw of vernieuwd stadion te voetballen.

Ouder Recenter