In het tweede (en voor sommige landen derde) luik van de interlands in november hebben de Genkse internationals niet bijster veel plezier beleefd. De meest gelukkige is zonder twijfel Kristian Thorstvedt, die zijn debuut mocht maken voor Noorwegen. Joakim Mæhle van zijn kant lijkt intussen goed op weg naar een vaste stek in de basis van Denemarken. 

Kristian Thorstvedt werd zondag in zeven haasten opgetrommeld door de Noorse voetbalbond, want een coronageval in de selectie had voor een collectieve quarantaine gezorgd. Ook Mats Møller Dæhli mocht vanuit Genk naar Oslo vertrekken. Mats stond als meest ervaren international van de 'tweede keuze' ook in de basis in Wenen, waar Noorwegen nog zijn laatste kans wilde grijpen op groepswinst en promotie naar de A-groep van de Nations League. Daarvoor moesten de Noren beter doen dan de 1-2 zege die Oostenrijk in Oslo had geboekt. Halfweg de tweede helft mocht Thorstvedt invallen, uitgerekend voor zijn Genkse ploegmaat. Noorwegen leidde met 0-1, en het bleef spannend tot in blessuretijd, maar toen slikten ze nog de gelijkmaker. Kristian Thorstvedt is nu officieel de elfde A-international in de huidige spelerskern van KRC Genk. 

Mæhle basispion, maar geen stunt in Leuven

Geen stunt van Joakim Mæhle met Denemarken tegen de Rode Duivels. Mæhle stond in Leuven wel weer in de basis, na zijn lichte kniehinder afgelopen weekend. Hij deed het ook weer heel behoorlijk als... linksachter. Na zijn debuut tegen België in september, en een eerste basisplaats inclusief doelpunt begin oktober, is Mæhle goed op weg naar een vaste stek. De Denen maakten het de Belgen een uurtje knap lastig, maar daarna zorgden Lukaku en co toch voor het verschil. Geen stuntzege dus, en Denemarken eindigt op de tweede plaats in de poule. Mæhle hoefde overigens niet mee terug te vliegen naar Kopenhagen. 

Eerste rood ooit voor Uronen, degradatie voor Hrošovský

Finland speelde in Wales ook nog voor de groepswinst, maar na 11 minuten werd die taak een stuk lastiger, na de uitsluiting van... Jere Uronen, na een soort noodrem. Voor Jere - afgelopen zondag nog 90 minuten op het veld bij de 1-2 winst in Bulgarije - is het de allereerste rode kaart in zijn hele carrière. Bij KRC kreeg ie in mei 2017 wel een keer 2x geel. De Finnen moesten winnen in Cardiff, maar verloren met 3-1.

Patrik Hrošovský viel na goed een uur in bij de buren van Tsjechië, waar Slovakije nog een waterkans had om degradatie naar de C-divisie - het derde niveau van de Nations League -  te vermijden. Het lukte niet. De Tsjechen, met ex-Genkie Jakub Brabec in de basis, bleken met 2-0 te sterk. 

Colombia krijgt klappen zonder Lucumí en Muñoz

De internationals buiten Europa zagen hun ploeg vanop de bank teleurstellen. Colombia kreeg na de zwaarste thuisnederlaag ooit - 0-3 vorige week vrijdag tegen Uruguay - nu zelfs een pak rammel van een uitstekend Ecuador: 6-1. Jhon Lucumí en Daniel Muñoz zagen vanop de bank hoe de ramp zich voltrok. 
Zij vliegen vandaag terug naar ons land. 

Paul Onuachu kwam niet van de bank in Sierre Leone, waar Nigeria na de 4-4 van vrijdag opnieuw punten liet liggen (0-0). 

Junya Ito werd kort voor tijd gewisseld in Japan-Mexico. Het oefenduel werd afgewerkt in Oostenrijk. Mexico won met 0-2. 

Bastien Toma was bij de U21 van Zwitserland nog maar eens goed voor een assist. De jonge Zwitsers verloren hun laatste groepswedstrijd in Frankrijk met 3-1, maar waren al zeker van een plaats in de eerste eindfase van het EK voor beloften, in maart volgend jaar.

 

FOOTBALL : France vs Suisse - Caen - 16/11/2020