zo 07 mrt 2021, 20:45
KRC Genk KRC Genk 2 - 0 Cercle Brugge Cercle Brugge

Na de winst in Charleroi en de kwalificatie voor de halve finales van de beker, nu ook een vlotte thuiswinst tegen Cercle. De gretige start met tempo en goed voetbal leverde weer een vroege voorsprong op, en nog binnen de 25 minuten was die verdubbeld. Die kwam nadien geen moment in gevaar. Een doelpuntje extra had gemogen én gekund. De nieuwe zege en het puntenverlies van enkele concurrenten zet ons weer wat steviger op plaats drie. 

Terugkeer in de basis van topschutter Paul Onuachu (24 goals) en Théo Bongonda (12 stuks). Ze zouden snel een hoofdrol opeisen. De eerste gevaarlijke actie was een flits van Ito en een afgeblokt schot van aanvoerder Heynen, voor de gelegenheid met de regenboogkleuren om de arm. Na vijf minuten alweer een knappe aanval over rechts, met een teruglegger van Muñoz, een grote brug van Thorstvedt, maar Bongonda raakte de bal niet vol en zag z'n schot naast gaan. Théo was bijzonder gretig begonnen, ongrijpbaar voor de tegenstanders, versnellend, en telkens met een klare kijk. Die had hij ook toen hij in minuut 9 een vrije trap op het hoofd van Paul Onuachu schilderde: knik laag naar de hoek, 1-0. De teller van Onuachu staat al op 25 competitiedoelpunten. Wat later had Bongonda pech toen hij vanuit buitenspel een rebound binnen prikte. Nog een minuut later kopte hij na alweer een actie over rechts, maar Thomas Didillon - vorig seizoen ruim twee maanden een uitstekende stand-in voor onze geblesseerde doelmannen - kon klemmen. De gewezen Genkie was wél kansloos toen Heynen in een oogopslag de wegspurtende Ito had gezien, hem perfect bediende in de ruimte, en onze Japanner droog in drop afwerkte: 2-0. Junya zit nu aan 8 goals, evenveel als assists. Daarna volgde een korte periode met wat minder zuiver circulatievoetbal, al bleef het smullen van de zwierige dribbels van Bongonda. In het zicht van de rust stond de Vereniging met een man minder. Hannes Van der Bruggen pakte binnen de 10 minuten twee keer geel en mocht vroegtijdig naar binnen.

Na de rust was de eerste kans voor Onuachu, een kopbal na een voorzet van een alweer 'snijdende' Muñoz. Cercle probeerde wat aan te zetten, maar doelgevaar kwam er niet. Een goeie collectieve aanval bracht Arteaga in schietpositie, maar zijn rechter is minder meedogenloos en zuiver dan zijn linker. Een volgende vlotte actie eindigde met een schot(je) van Bongonda. Een volley van Ito op een uitvallende bal zoefde maar net over de lat, en ook Heynen nam een bal ineens op de slof, nipt naast. Muñoz en Dessers kwamen nog dicht bij een derde treffer, maar aan de score veranderde niks meer. Goed toch ook om achterin nog eens de nul te houden.

We kunnen met vertrouwen richting halve finale van de beker, komende zondag op Anderlecht.

Opstelling

Vandevoordt, Muñoz, Cuesta, Lucumí, Arteaga, Hrošovský, Heynen, Thorstvedt (79' Toma), Ito, Onuachu (66' Dessers), Bongonda

Doelpunten

  9'  1-0  Onuachu  (assist: Bongonda)
24'  2-0  Ito  (assist: Heynen)