Een kleine twee jaar geleden lanceerde onze jeugdacademie FRZA! Limburg, een vernieuwend project waarin KRC Genk nauw samenwerkt met enkele Limburgse interprovinciale voetbalclubs. Wat is de stand van zaken anno 2021? En welke impact heeft corona gehad? We spreken erover met Diederik Nys (Coördinator U7-U10) en Joris Lambrechts (Manager FRZA! Limburg).

“Samen nog méér Limburgs toptalent: dat is het doel”
Diederik Nys, Coördinator U7-U10

Joris en Diederik, laten we starten met het project toe te lichten. Wat houdt FRZA! Limburg in?

Diederik: «Al jaren is onze Genkse jeugdacademie koploper op het vlak van het opleiden van voetbaltalent. Als Limburgse topclub willen we een nog actievere rol spelen in het detecteren en ontwikkelen van voetbaltalent in onze provincie. Met FRZA! Limburg willen we geen lokaal talent verloren laten gaan.»

Joris: «Ons motto is: eerst opleiden, dan scouten. Daarom werken we samen met een aantal interprovinciale clubs die veel enthousiasme toonden om met ons mee aan de slag te gaan. In 2019 zijn we een pilootproject gestart bij de onderbouw (U6 tot U10, red) van Bilzerse-Waltwilder - vandaag heet deze club SV Belisia. Afgelopen jaar hebben we het project ook uitgerold bij Thes Sport, RC Hades en KVK Wellen. Het draait kort samengevat om knowhow delen en een win-winsituatie creëren voor de FRZA!-club en voor KRC Genk.»

Diederik: «Knowhow moet je breed zien: dat kan gaan van trainingsmethodieken, coach the coach-principe, specifieke vragen waar de clubs mee zitten … Het komt erop neer om dicht op de spelers te zitten. We moeten dus heel aanwezig zijn bij de clubs. Daarom stellen we per club twee KRC Genk-opleiders ter beschikking. Zij zijn in totaal twee keer per week aanwezig en hebben zo meteen ook zicht op wat er gebeurt bij de club en welke spelers potentieel hebben.»

Joris: «Elke speler uit de onderbouw – en dat op eender welk niveau - willen we beter maken via de KRC Genk-methode. Om de communicatie te stroomlijnen, is er een Manager FRZA! Limburg, hij fungeert als go between tussen onze club en de FRZA!-clubs. Daarnaast zijn er vier FRZA! Coördinatoren in dienst. Hun taak is om spelers en trainers in de FRZA!-clubs beter te maken.»

Diederik: «Samengevat werken er – naast Joris die als manager alles in goede banen leidt - acht KRC Genk-opleiders, twee vlindertrainers en vier FRZA! Coördinatoren op dit project. Het geeft aan hoeveel geloof KRC Genk heeft in dit project.»

Straf. Welke zijn de voordelen voor KRC Genk, voor de FRZA!-clubs en last but not least voor de spelertjes zelf?

Diederik: «Vroeger waren de kernen van de onderbouw redelijk ruim. Deze kunnen nu wat teruggeschroefd worden zodat we vaker het juiste talent opleiden. De win voor de FRZA!-clubs: alles wat we in huis hebben, is geen geheim. We delen alles. Ze mogen hier ook trainingen en wedstrijden komen volgen.»

Joris: «Het grootste voordeel voor de spelers is dat in de KRC Genk-methode fun en ontwikkeling hand in hand gaan. Daarnaast laten we jongens met potentieel spelen ‘onder hun kerktoren’, waar ze zich goed voelen. Daar blijven we ze opvolgen en blijven ze in contact komen met KRC Genk. De band en de opvolging is dus totaal anders dan voorheen. Toen stak er soms ook frustratie de kop op. Spelertjes kregen te horen: “Je wordt nog wel gevolgd.” Maar hoorden dan vervolgens niets meer. Met dit project komen we daar duidelijk aan tegemoet.»

“FRZA! Limburg is uniek in België”
Joris Lambrechts, Manager FRZA! Limburg

Corona heeft ongetwijfeld een impact gehad op het project. Waar zijn jullie op gestoten?

Joris: «Klopt. Een aantal trainingen zijn niet kunnen doorgaan. Ondertussen kunnen we trainen in bubbels van tien met een doorschuifsysteem. We hebben onze manier van trainen dus nog niet volledig kunnen lanceren. Telkens moesten we ons de vraag stellen: is dit wel geschikt binnen de context van de huidige pandemie? Als KRC Genk hebben we een voorbeeldfunctie. Ook voorzien we in normale tijden workshops in de kantines met de ouders en trainers. Als alternatief hebben we een webinar georganiseerd. Dat creëert natuurlijk een afstand. Het was niet altijd evident, maar kunnen toch stellen dat het project een geslaagde start heeft gekend.»

Diederik: «Door corona is de zichtbaarheid van FRZA! Limburg nog heel beperkt. We hebben geen geschikt lanceringsmoment gevonden om het project écht wereldkundig te maken. Ook bij de clubs zelf moet de visibiliteit verhogen. Het moet duidelijk zijn dat het een FRZA-club is. Al blijven we natuurlijk wel de eigenheid van elke club respecteren.»

Zijn er nog andere samenwerkingen?

Diederik: «Absoluut. We zetten ook sterk in op het Genkse jeugdvoetbal. Daarom ondersteunen we het ‘Genker Jeugdproject’ en werken we samen met de Genkse clubs om het jeugdvoetbal in Genk samen naar een hoger niveau te tillen.»

Wat brengt de toekomst? Is het de bedoeling om FRZA! Limburg nog uit te breiden?

Diederik: «We willen het project op lange termijn doen slagen. En dus werken we stap voor stap en niet halsoverkop. We focussen ons nu op de onderbouw. Pas als we zeker zijn van wat we doen, kunnen het we verder uitrollen.»

Joris: «Als we uitbreiden, moeten we het ook structureel aankunnen zodat we kwaliteit blijven leveren. Dat is de kern van dit project: kwaliteit door betrokkenheid. Onze mensen maken integraal deel uit van de trainersstaf van de clubs. Veel clubs werken met satellietclubs. Maar de manier waarop we FRZA! Limburg uitrollen qua structuur en communicatie is uniek in België.»