De eerste Europese verplaatsing sinds december 2019 (Napoli) brengt ons naar Kiev. Na een vlucht van goed twee uur – de wind zat goed, denken we dan – zette de piloot het vliegtuig met de Genkse delegatie (nogal fors) op de grond. Een kurkdroge 30 graden: veel meer stond er ons op de luchthaven van de Oekraïense hoofdstad niet op te wachten. Nee, hier ligt niemand echt wakker van KRC Genk. Kiev is natuurlijk ook maar de tijdelijke thuishaven van Sjachtar uit Donetsk, een slordige 600 kilometer verderop.

Enorme voetbaltempel

Spelers en staf namen hun intrek in het Hilton Hotel. De rest van de delegatie zit in een ander deel van het stadscentrum. Rond 18.00 uur meldden coach John van den Brom en Paul Onuachu zich voor de persconferentie in het Olimpiejsky, een voetbaltempel met 70.000 zitjes. Er was een tijd dat er hier 100.000 mensen binnen konden. Plaats genoeg overigens in de ruime perszaal. De aandacht van de plaatselijke media was eerder … euh, beperkt. Onze coach toonde zich opnieuw vol vertrouwen in de kansen morgen.

John van den Brom: "Tuurlijk hebben wij er alle vertrouwen in. Anders hoefden we er niet aan te beginnen. We hebben genoeg argumenten om erin te geloven. We spelen goed, en we hebben een boost gekregen door de winst in Kortrijk. Uiteraard is Sjachtar een sterke ploeg, maar we hebben in de heenwedstrijd getoond dat we hen ook pijn kunnen doen. Geloof mij: wij zijn hier om ons te kwalificeren. Het leeft in de groep, de Champions League is niet veraf. Daar geraken is het doel, en daar gaan we alles aan doen. En als we dat doen, en het valt tegen, dan hebben we ons niks te verwijten."

Ook onze prijsschutter gelooft erin. Hij is weer op dreef, na twee goals in de jongste twee wedstrijden.

Paul Onuachu: "Goals zijn belangrijk voor een spits. En ik ben blij dat ik het team daarmee kan helpen. Maar we zullen er als ploeg hard moeten voor werken morgen. We hebben lessen getrokken uit de wedstrijd in Genk. We hebben ook vertrouwen getankt door de winst van zaterdag. Als we ons aan het wedstrijdplan kunnen houden, zit het er zeker nog in. Wij geloven erin dat we hier kunnen winnen."

Laatste training

Om 19.00 uur Oekraïense tijd verschenen de Genkse spelers op het terrein om aan hun afsluittraining te beginnen. Warming up, positiespelletje, afwerkvormen. Dat zag er goed uit. Alle 23 spelers zijn klaar voor de dienst.

De thermometer leunde nog dicht tegen de 30 graden aan, maar beneden op de grasmat, in de schaduw, viel het mee. De omstandigheden morgen voor de wedstrijd zullen bijna gelijk zijn, al zal het rond 20.30 uur plaatselijke tijd een paar graden koeler zijn. Best goed om in te voetballen, en - hopelijk - te stunten.

Morgen in de namiddag blikken we nog vooruit op de wedstrijd met onze TD Dimitri de Condé.

Forza Racing!