di 10 aug 2021, 19:30
FC Sjachtar Donetsk FC Sjachtar Donetsk 2 - 1 KRC Genk KRC Genk

Geen overwinning in Kiev, en dus ook een einde van de droom om de groepsfase van de Champions League te bereiken. We speelden nochtans meer dan verdienstelijk, net als vorige week, maar de scherpte voorin ontbrak en het geluk liet ons ook nu weer in de steek. Het zal dus de UEFA Europa League worden, waar we vanaf midden september in de groepsfase aantreden.

Moeilijk in te schatten of er effectief 20594 toeschouwers aanwezig waren in het gigantische NSC Olimpieskiy, maar het was wel het officiële cijfer. Bijna konden ze al vroeg juichen, na een verre uittrap na een hoekschop en een misverstand bij ons achterin. Maarten Vandevoordt was meteen bij de pinken. Aan de overkant snoepte Cuesta hoog op rechts een bal af, het schot van Bongonda ging een meter voorbij de verste paal. Carlos Cuesta stond samen met Kristian Thorstvedt nieuw in de basis ten opzichte van de heenwedstrijd in Genk. Hoewel de thuisploeg dreigend opzette, was de beste kans voor ons. Gerardo Arteaga zwiepte voor doel waar Bryan Heynen vrij kwam ingelopen maar van dichtbij over buffelde. Een minuut later hing de bal aan de overkant in de netten, na een niet gefloten overtreding op Bongonda: bal teruggelegd van op de achterlijn en 1-0, Traoré. Op het halfuur opnieuw onze aanvoerder, nu met een lage knal met links, doelman Trubin met de nodige moeite. Voor de rust nog een akkefietje na een overtreding die nota bene op Thorstvedt was gemaakt. Op de bank bij Sjachtar toonden ze daarbij wel een erg laag niveau. Nog een wapenfeit van ons voor de rust: Onuachu, twee keer afgeblokt in een en dezelfde fase. De weer sterk spelende Lucumí kreeg bij een tussenkomst nog een vervelende tik, maar het was hij die voor zijn (niet overdreven) reactie geel onder de neus kreeg van de Roemeense scheidsrechter Kovacs. Halfweg 1-0.

Onze momenten nemen: enkel dan zouden we in de tweede helft nog uitzicht behouden op een stunt. Er kwamen er twee in het vierde kwartier. Eerst liep Bongonda net buitenspel toen hij een voorzet van Ito in een tijd overnam (en over joeg), en geen minuut later een heerlijke bal diep van Heynen voor Ito, maar diens voorzet vond niet de voor doel vrijstaande Onuachu. Paul dan maar op een corner, kort na een dubbele wissel in onze ploeg. Snoeihard in de eerste zone ... tegen de onderkant van de lat, daar waar lat en paal elkaar vinden. Pech, dat dus ook. Alles of niks dan maar, met ook Cyriel Dessers nog in de strijd, voor pakweg 25 minuten. Onuachu joeg met een dropshot een vrijschop over doel. Kansen genoeg intussen om twee of meer goals op het bord te hebben. Bij Sjachtar waren ze er niet gerust op, zoveel was duidelijk. De druk om niet voor het eerst sinds lang de poulefase te missen was hoog voor de Oekraïners. Maar het geluk zat hen wél mee. Een geharrewar, een hutsekluts, en uiteindelijk de bal toch over de lijn: 2-0, zowaar. De veer was daarna toch enigszins gebroken. Drie doelpunten maken in het laatste kwartier: dat zat er niet meer in deze avond. Trésor liet nog maar eens zijn talent zien, Dessers trapte voorlangs. Sjachtar probeerde op de counter verder uit te lopen, maar het was Cyriel die alsnog een tegentreffer lukte, op aangeven van Mike Trésor. Verdiend, maar wel te laat. 

Over de twee wedstrijden kwamen we te kort, al hadden we na beide duels het gevoel dat er meer in zat. Jammer, maar de stunt is dus niet gelukt. Zaterdag voor een gevuld stadion voor de volle winst gaan tegen OH Leuven!

Opstelling

Vandevoordt, Muñoz, Cuesta, Lucumí (68' Dessers), Arteaga, Hrošovský (61' Eiting), Heynen, Thorstvedt (61' Trésor), Ito (82' Sadick), Onuachu (82' Paintsil), Bongonda 


Doelpunten

27’  1-0  Traoré
77'  2-0  Marcos Antonio
90'  2-1  Dessers  (assist: Trésor)