De vreugde om de derbyzege moet alweer plaats maken voor focus en concentratie op de volgende opdracht: Antwerp uit. De kalendermaker had vooraf al voorzien dat er deze week inhaalwedstrijden zouden ingepland kunnen worden. De ploegen die in augustus al Europees actief waren, kregen toen de ruimte om zich daarop ten volle voor te bereiden. Behalve Antwerp-Genk werd daarom ook Anderlecht-Gent van de vijfde speeldag uitgesteld.

Intussen staan we op plaats 3, met de leidersplaats binnen bereik, mits winst van onze inhaalmatch.

John van den Brom

“Dat is leuk. Het is niet het allerbelangrijkste om nu op kop te staan, maar je moet het ook niet nalaten, vind ik. Als het morgen kan: graag. Ook omdat we dan Antwerp op grotere afstand zetten, want ik denk wel dat zij kandidaat zijn om straks in de top 4 te eindigen.”

Antwerp heeft zijn laatste twee competitieduels gewonnen en is zo een beetje opgeschoven in de stand, tiende nu, met 11 punten. Op de Bosuil spelen we vaak goed, de voorbije onderlinge wedstrijden daar waren telkens spektakelstukken. Sinds Antwerp terug is op het hoogste niveau speelden we zeven keer op de Bosuil. In die zeven wedstrijden werd liefst 33 keer gescoord. We wonnen drie keer en speelden twee keer gelijk. Het laatste duel, in de Champions’ Play-Offs, eindigde op 2-3.

Wij zijn in elk geval klaar om voor de volle buit te gaan.

John van den Brom:

 “Ik heb tegen STVV de bevestiging gekregen van wat ik altijd heb gezegd. Die jongens hebben zich getoond. Daaruit blijkt dat we een hele mooie kern hebben met allemaal spelers die kunnen spelen. Je weet ook wat je aan hen hebt. Antwerp heeft niet geroteerd. En zij hebben ook gewonnen. Dus hebben ze de goeie keuze gemaakt. Het is een andere ploeg dan vorig seizoen, met een iets andere manier van spelen ook. Het wordt weer een heel interessante wedstrijd. Met een fanatiek publiek op de tribunes. Dat was in Wenen ook zo. Dat is mooi.”

Samagoal, een van de zes gewezen Genkies bij Antwerp

Een duel tegen Antwerp is intussen ook een beetje anders voor Genkies dan tot nu het geval was. Op de laatste dag van de zomermercato haalde Antwerp Ally Samatta weg bij Fenerbahce. Ally is een legende van onze club, zijn glimlach is in vele Genkse hoofden vereeuwigd. Samagoal speelde 191 wedstrijden voor KRC Genk en was daarin goed voor 76 doelpunten. Het wordt een bijzonder weerzien met de aimabele Tanzaniaan. Met Faris Haroun, Pieter Gerkens, Manuel Benson en Pierre Dwomoh lopen er nog ex-Genkies rond bij Antwerp en natuurlijk heeft ook de nieuwe trainer Brian Priske een verleden bij ons. De Deen speelde van 2003 tot 2005 voor onze club, als energieke rechtsachter.

Selectie van 20: Thorstvedt en Eiting terug

Veel keuze voor onze coach alweer. Een aantal spelers die op Stayen niet of maar kort in actie kwamen, keren terug. Kristian Thorstvedt en Carel Eiting bleven zondag thuis, maar zijn er nu uiteraard wel weer bij. Théo Bongonda (hamstring) is nog niet beschikbaar. Tobe Leysen, Mujaid Sadick, Jay-Dee Geusens en Andras Németh speelden gisteravond met de beloften op AA Gent (1-3 winst en alleen leider). Simen Juklerød moest in die wedstrijd al vroeg naar de kant. Hij is hervallen in zijn kuitblessure.