De Colombiaanse pers is unaniem: Carlos Cuesta is nu al de grote revelatie van deze reeks kwalificatiewedstrijden. ‘Wat een ontdekking’, klinkt het. Na zijn overtuigende debuut vorige maand tegen Chili kreeg hij het vertrouwen van bondscoach Reinaldo Rueda en dat heeft hij allerminst beschaamd.

Vier dagen na zijn onberispelijke prestatie tegen Uruguay – 0-0 in Montevideo tegen Suarez en Cavani – hield onze Genkie ook tegen Brazilië de deur dicht achterin. De nieuwe 0-0 is voor de Colombianen een vitaal punt voor het verdere verloop van de WK-kwalificatie. Neymar, Gabriel Jesus, Gabriel Barbosa, Lucas Paquete en co: ze knalden allemaal tegen de muur genaamd Carlos Cuesta, die opnieuw naast Yerry Mina in het centrum van de verdediging startte en zo vaste waarde Davinson Sánchez (Tottenham) alweer op de bank hield. Cuesta anticipeerde weer uitstekend, en sloot met zijn snelheid vaak de ruimtes. Voor Brazilië is het pas het eerste puntenverlies in hun perfecte reeks van overwinningen in de huidige kwalificatie.
‘Spelers van het niveau Neymar aan banden kunnen leggen is een droom die werkelijkheid is geworden, en de vrucht van vele jaren hard werken', zei een druk geïnterviewde Cuesta achteraf. Zijn twee Genkse ploegmaats kwamen niet in actie. Daniel Muñoz bleef op de bank, Jhon Lucumí zat in de tribune.

Later deze week ontmoet Colombia nog Ecuador, dat verrassend onderuitging in Venezuela (2-1). Angelo Preciado speelde ruim een uur.

Vervelende nederlaag ook voor de VS (1-0 in Panama). Mark McKenzie speelde de volle 90 minuten. De Amerikanen spelen donderdagnacht nog tegen Costa Rica.